Aarnivalkea

Kallioilla Maasälväntie 16:n takana on ympäristö- ja yhteisötaideteos Aarnivalkea. Teos ”toteutuu”, kun ihmiset ottavat sen käyttöönsä, järjestävät yhteisiä juhlia tulen äärellä ja luovat alueelle uusia traditioita mennyttä kunnioittaen. Aarnivalkea on muistomerkki Säilän talolle ja sen värikkäälle elämälle.

Aarnikanmäen viimeinen vanha omakotitalo, rakennusmestari Säilän talo, purettiin vuonna 2003, kun kaupunki piti sen korjaamista liian kalliina. Osa talon hirsista sai uuden elämän vanhalla paikallaan taiteilija Ritva Harlen ympäristö- ja yhteisötaideteoksessa Aarnivalkea, osasta hirsiä rakennettiin sauna Pikkukosken uimarannalle.

Säilän talon paikalla on vanhan talon hirsistä rakennetut penkit ja hirsikehikosta riippuva keinu, talon puutarhasta muistuttavat istutukset ja talon kivijalan kivistä rakennetut matalat muurit ja kiveykset. Kuva: Mikko Tainio.

Teoksen lähtökohtana on Annikki Säilän ja Vilma Parkkosen muistikuviin perustuva talon 1920-luvun pihapiiri. Vilma Parkkonen (s. 1921) on talon rakentajaperheen tytär. Hän asui talossa sen valmistumisen jälkeen vuodesta 1922 vuoteen 1957 saakka. Annikki Säilä (s.1917) muutti asumaan Säilän taloon avioiduttuaan Maunu Säilän (1915–1996) kanssa v. 1948. Vuonna 1963 he muuttivat ensimmäiseksi valmistuneisiin tornitaloihin Pihlajamäen Graniittitielle ja siellä Annikki Säilä asuu edelleen.

annikki_sailantalo_vanha.jpg

Säilän talo silloin ennen. Kuva: Maunu Säilä. … Säilän talo nyt. Kuva: Tuomas Työrinoja

Säilän talo kukoisti myös 1980-luvulla ja pitkälle 1990-luvullakin, kun talossa toimi ekoyhteisö Aarnikan Arkki. Taloa asutti joukko nuoria, jotka toteuttivat ajatusta hyvästä elämästä vähillä luonnonvaroilla ja kulutuksella. Talo oli tuolloin varsinainen monitoimikeskus ja vaihtoehtoliikkeiden ideapesä.

Monista Arkin asukeista tuli sittemmin merkittäviä vaikuttajia kuka taiteen, kuka tieteen alalla. Arkista tulleita tekijöitä ovat mm. Rosa Liksom, Jussi Kivi, Thomas Wallgren, Jakob Donner-Amnell, Johanna Gullichsen, Kai Vaara, Annina Enckell ja Heikki Kujanpää.

Aarnivalkea valmistui vuonna 2004 yhteistyössä rakennusviraston silloisen käsityöpajan ja Ostarin Onnin (Malmin seurakunnan diakoniatyö) vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Hankkeen käynnisti ja rahoitti Helsingin kaupungin lähiöprojekti