Aivotoimintaa!

473

Aivojen vammat syntyvät useimmiten putoamisen, kaatumisen, liikenneonnettomuuksien tai lyönnin seurauksena. Pihlajamäessä toimiva Aivovammaliiton klubitalo tarjoaa aivoja kutkuttelevaa toimintaa aivovammaisille sekä levittää tietoa vammoista ja niiden ennaltaehkäisemisestä.

Tuula Markkanen toivottaa pihlajamäkeläiset tervetulleiksi tutustumaan Aivovammaliiton klubitalon toimintaan tiistaina 16. lokakuuta kello 12-18, jolloin klubitalolla vietetään avoimien ovien päivää.

Aivovammaliitto ry:n pääkaupunkiseudun klubitalo on toiminut Pihlajamäessä vuoden 2006 alusta alkaen. Punatiilisen rakennuksen postiosoite on Johtokiventie 8, mutta katutason klubitalolle käydään sisään Lepokivenpolku 8:n puolelta. Klubitalo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–15.

Tehdään yhdessä

Klubitalon tilat ovat viihtyisät, rauhalliset ja selkeät. Klubin vajaat kolmekymmentä asiakasta käyvät talolla kerran–pari viikossa.

– Pyrimme järjestämään kullekin asiakkaalle sopivasti aivoja kutkuttelevia töitä. Tarjoamme tavallisia arjen askareita, joissa harjaantumisesta on hyötyä kotona, sekä muita käden ja aivojen yhteistyötä kehittäviä puuhia. Tärkeää on myös yhdessä tekeminen ja yhteisön tarjoama vertaistuki, ohjaaja Tuula Markkanen kertoo.

Klubitalon asiakkaat laittavat itse ruokaa, siivoavat ja tekevät toimistotöitä. Askartelu, nikkarointi, ompelu, pelit ja ulkoilu kuuluvat myös ohjelmaan. Ruuasta kukin maksaa omakustannushinnan. Asiakkaaksi voi hakeutuaottamalla yhteyttä klubitalon henkilöstöön. Tuula pyörittää toimintaa nyt pari kuukautta yksin, sillä toiminnanohjaaja Sari Kautto-Tasa on virkavapaalla.

– Tänne voi tulla pistäytymään, vaikkei aivovammainen olisikaan. Meillä on mm. pieni kirpputori, jonne voi myös tuoda tavaraa myyntiin. Toimintaamme voi tukea myös ostamalla Aivovammaliiton tuotteita, t-paitoja ja pipoja, Tuula mainostaa.

Käytä kypärää!

Sari ja Tuula kertovat aivovammoista ja niiden ehkäisemistä myös klubitalon ulkopuolella. He ovat osallistuneet mm. Pihlajamarkkinoille ja ovat mukana myös tulevilla Pihlajapäivillä.

– Aivojen vammat syntyvät pääasiassa putoamisen, kaatumisen, liikenneonnettomuuksien tai lyönnin seurauksena. Riskiryhmiä ovat etenkin nuoret miehet ja vanhukset, Tuula kertoo. Runsas alkoholinkäyttö saa aikaan tilanteita, joissa aivovamman saamisen riski on suuri.

– Päänsä voi kuitenkin lyödä pahasti myös ihan normaalioloissa. Esimerkiksi pyöräilykypärän käyttö vähentää aivovamman riskiä onnettomuustilainteissa jopa 90 %. Kannattaa myös kaivaa kenkien liukuesteet esiin ja tarkistaa niiden kunto jo hyvissä ajoin ennen liukkaiden tuloa, Tuula muistuttaa.

Teksti ja kuva: Riitta Sivonen

Julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 2/2007