Koti Blogi

MLL Pihlajamäen lastenvaatekirpputori su 19.3.

Suosittu MLL Pihlajamäen lastenvaatekirpputori tulee taas!

Aika: Sunnuntai 19.3.2023 kello 10–13
Paikka: Pihlajamäen ala-aste, Lucina Hagmanin kuja 3

Lisäksi vanhemmille suunnatut ”iltashoppailuetkot” jo la 18.3. klo 15.15–16.30.
MLL Pihlajamäen jäsenille etuosto-oikeus la 18.3. klo 15.00 ja su 19.3. klo 9.45 (otathan jäsenkortin mukaan).

Kirppiksellä myynnissä mm. lastenvaatteita, kenkiä, urheiluvälineitä, leluja, pelejä, kirjoja, äitiysvaatteita- ja tarvikkeita, polkupyöriä jne.
Tapahtumassa sunnuntaina mukana vanhempainyhdistyksen kahvila sekä MLL:n makkaragrilli.

Tervetuloa ostoksille ja kahvittelemaan!




Pihlajamäki-seuran kevätkokous ti 7.3.

Tervetuloa Pihlajamäki-seuran kevätkokoukseen!

Aika: Tiistai 7.3.2023 klo 18–18.30
Paikka: Pihlajamäen asukastalo, Liusketie 3 A

Kevätkokouksessa käsitellään 2022 toimintakertomus ja vahvistetaan tilinpäätös.

Kokous on kaikille avoin. Äänivaltaisia ovat Pihlajamäki-seuran jäsenet. Voit liittyä yhdistykseen lomakkeen kautta: https://pihlajamaki.info/liity-jaseneksi/. Jäsenmaksu on 15 €/vuosi. Jäsenmaksuilla katetaan yhdistyksen pakolliset menot ja kustannetaan kaikille avoimia tapahtumia. Kaikki työ kaupunginosayhdistyksessämme tehdään vapaaehtoisvoimin.

We love Pihlis!
Kevätkokouksen jälkeen klo 18.30–20 suunnitellaan lauantaina 2. syyskuuta järjestettävää perinteistä Pihlajamäen kyläjuhlaa. Onko mielessäsi kivoja ehdotuksia uudeksi ohjelmaksi? Olisitko halukas toteuttamaan ohjelmaa itse? Kiinnostaisiko sinua kyläjuhlan lastenpuisto-kokonaisuuden koordinointi? Tule mukaan ideoimaan ja tekemään kyläjuhlaa!

Lämpimästi tervetuloa kevätkokoukseen ja kyläjuhlan suunnittelupalaveriin!

Mitä kuuluu Pihlajamäki?

Pihlajamäki-seuran hallituksen jäseniä
Pihlajamäki-seuran vuoden toiseen hallituksen kokoukseen osallistuivat Ritva Malmström, Ulla Artte, Hanna-Mari Mikkonen, Petra Sieppo, Laila Karelius, Ira Hyyrynen, Christa Prusskij, Katri Tarkiainen, Anni Pelkonen ja kuvan napannut Milja Parviainen.

Kysytäänpä alkaneen vuoden mietteitä Pihlajamäki-seuran hallituksen jäseniltä.

”Tänä vuonna on tavoitteena jatkaa 2022 aloitettua monipuolista taide- ja kulttuuriohjelmaa alueen asukkaiden ja taiteen tekijöiden kanssa”, kertoo Petra Sieppo. Pihlajamäen 60-vuotisjuhlavuoden Arkkiklubeja kuratoinut Taneli Saari toivoo, että ostarin uusi ravintola täyttyisi elävän musiikin merkeissä. Juhlavuoden Kino71 toi elokuvia kirkkoon, nuorisotalolle ja nuorisopuistoon. ”Leffanäytöksiä suunnitellaan myös tälle vuodelle”, kertoo Christa Prusskij.

”Koko viime vuoden teimme viiden muun kaupunginosayhdistyksen kanssa vaikuttamistyötä lähiterveysasemien säilymisen puolesta, kertoo Milja Parviainen. Kannanotoista huolimatta kaupungin virkakunta ajaa Pihlajamäen terveysaseman lopettamista ja palveluiden siirtämistä Oulunkylään. ”Oulunkylä on liian hankalasti saavutettava ja Malmille pihlisläiset eivät kaupungin mukaan mahdu. Etenkin lapsiperheille ja ikäihmisille tärkeiden lähiterveyspalvelujen puolustamista jatketaan”, Ira Hyyrynen toteaa.

”Huhti-toukokuussa siivotaan perinteisesti yhdessä Pihlis kesäkuntoon”, kertoo Laila Karelius. ”Kevään roskatalkoiden lisäksi kesällä kokoonnutaan kitkemään haitallista vieraslajia, jättipalsamia”, Sampsa Lommi kertoo.

”Kaavoitukseen on taas otettava kantaa”, toteaa Ulla Artte ja jatkaa: ”Pihlajamäessä on tehty hyvää täydennysrakentamista, viimeisimpänä Pihlajamäentien varteen nousseet asuintalot. Nyt kuitenkin uusimmat kaavamuutokset herättävät suurta huolta: ostoskeskuksen alueelle suunnitellut kaksi asuinkerrostaloa ovat liian massiivisia, ja suojelukaava-alueelle aiotaan aloittaa rakentaminen ilman, että sen vaikutuksia suojelukaavan arvoon ja tulevaisuuteen on arvioitu mitenkään.” ”Moni ihmettelee, mitä virkaa on suojelukaavalla, jos sillä ei ole mitään vaikutusta rakentamiseen”, summaa Pihlajamäki-seuran hallituksen konkari Ritva Malmström.

”Pihlajamäen kyläjuhlaa vietetään syyskuun ensimmäisenä lauantaina”, tapahtuman ruokatoria koordinoiva Hanna-Mari Mikkonen kertoo. ”Käsityömyyjäiset kuuluu tuttuun tapaan ohjelmaan”, myös Pihlajamäen joulumyyjäisiä koordinoiva Katri Tarkiainen kertoo. ”Uutta kyläjuhlaohjelmaa kannattaa rohkeasti tarjota mukaan!”, kannustaa Anni Pelkonen.

Pihlajamäen kirjamessut järjestettiin ensimmäisen kerran viime marraskuussa. Paljon hyvää palautetta saanut tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna.

Ilmianna itsesi!

Oletko sinä kiinnostunut toteuttamaan uutta ohjelmaa Pihlajamäen kyläjuhlaan 2.9.? Tai haluaisitko koordinoida kyläjuhlan Lastenpuiston kokonaisuutta? Tervetuloa mukaan ideoimaan kyläjuhlaa Pihlajamäen asukastalolle (Liusketie 3 A) 7. maaliskuuta kello 18.30–20! Ilmoittaudu suunnittelutapaamiseen sähköpostitse: pihlajamakiseura@gmail.com.

Yhdessä Pihliksen parhaaksi!

Tervetuloa Pihlajamäki-seuran jäseneksi! Jäsenmaksu on 15 e/vuosi. Jäsenmaksuilla katetaan yhdistyksen pakolliset menot ja kustannetaan kaikille avoimia tapahtumia. Kaikki työ kaupunginosayhdistyksessämme tehdään vapaaehtoisvoimin.
Liity jäseneksi: https://pihlajamaki.info/liity-jaseneksi/

Pihlajamäki-seuran syyskokous ke 23.11.

Aika: Keskiviikko 23.11.2022 kello 18
Paikka: Pihlajamäen asukastalo, Liusketie 3 A

Syyskokouksessa käsitellään tulevan vuoden toimintaa, päätetään jäsenmaksun suuruus, toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä valitaan yhdistyksen puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja toiminnantarkastajat.

Syyskokous on kaikille avoin. Äänivaltaisia ovat Pihlajamäki-seuran jäsenet. Voit liittyä jäseneksi lomakkeen kautta. Jäsenmaksu on 15 €/vuosi mutta tämän vuoden jäsenmaksua ei enää peritä.

Tervetuloa!

Pihlajamäen terveysaseman lopettamista ei tule edistää

Pihlajamäen terveysasema

Helsingin kaupunginvaltuusto kävi 16.11. lähetekeskustelun talousarviosta, jonka liitteenä olevassa investointisuunnitelmassa on muun muassa Oulunkylän suuri terveys- ja hyvinvointikeskus ja perhekeskus. Kuusi kaupunginosayhdistystä vetosivat kaupunginvaltuutettuihin ettei investointisuunnitelmassa sitouduta jättikeskuksen toteuttamiseen.

Arvoisat kaupunginvaltuutetut,

Maunulan, Oulunkylän, Pakilan, Paloheinä-Torpparinmäen, Pihlajamäen ja Pirkkolan kaupunginosayhdistykset ovat huolissaan suunnitelmista lopettaa alueen lähiterveysasemat ja neuvolat sekä keskittää palvelut Oulunkylään rakennettavaan suureen terveys- ja hyvinvointikeskukseen ja perhekeskukseen.

Olemme järjestäneet tapaamiset ja keskustelut sote-toimialan johtavien virkamiesten ja sote-lautakunnan kanssa sekä kolme asukastilaisuutta, joihin on kutsuttu myös kaupunginhallituksen poliittisten ryhmien edustajat.

Näissä keskusteluissa ovat sekä asukkaat että valtuutetut ja sote-lautakunnan jäsenet pitäneet tärkeänä sitä, että tehdään arviot palvelutarpeista ja palvelujen saavutettavuudesta sekä kuullaan asukkaita ennen kuin edetään Oulunkylän suuren keskuksen suunnittelussa ja ennen kuin tehdään asemakaavaa, investointeja ja hankesuunnitelmaa koskevia ratkaisuja. Myöskään sote-lautakunnan 2014 palveluverkkostrategian yhteydessä edellyttämiä arvioita Kalasataman keskuksen kokemuksista ja lähipalveluista ei ole tehty.

Edellä kerrotusta huolimatta ensi vuoden talousarvioesityksen liitteenä olevassa investointisuunnitelmassa (liite 11) on Oulunkylän perhekeskuksen ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen uudishanke, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2028 alkuun mennessä 21 000 huoneistoneliömetrin laajuisena vuokrahankkeena.

Sote-toimialan suunnitelmien mukaan Oulunkylään on tarkoitus keskittää kaikki Maunulan, Paloheinän, Pihlajamäen ja Oulunkylän terveysasemien, hammashoitoloiden, neuvoloiden, fysioterapian sekä Suursuon virastotalon lapsiperheiden palvelut ja Suursuon sairaalan toimintaterapia.

Kyse on maantieteellisesti poikkeuksellisen laajasta ja kaupunkirakenteeltaan hajanaisesta alueesta, jossa suurimmalle osalle asukkaista ei ole suoria joukkoliikenteen yhteyksiä Oulunkylään. Tämä vaikeuttaisi etenkin lapsiperheiden ja ikäihmisten asemaa.

Kaavaillun jättikeskuksen alue ulottuisi Latokartanosta ja Pihlajamäestä Maunulaan ja Torpparinmäkeen. Alueella on nykyisin noin 90 000 asukasta ja sinne on tulossa kaavahankkeiden ja väestöennusteiden mukaan lisää ainakin 40 000 asukasta, yhteensä ainakin 130 000 asukasta. Asukasmäärältään aluetta voi verrata Jyväskylään, jossa on 10 terveysasemaa, ja Kuopioon, jossa on 8 terveysasemaa.

Me allekirjoittaneet alueen kuuden kaupunginosayhdistyksen työryhmän jäsenet vetoamme kaupunginvaltuustoon, että investointisuunnitelmassa ei sitouduta Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskuksen ja perhekeskuksen toteuttamiseen. Kaupunginosayhdistyksemme esittävät, että tehdään Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien alueiden tarpeista ja erityispiirteistä lähtevä lähipalveluihin perustuva kehittämishanke. Samalla kun säilytetään alueella lähiterveysasemat ja neuvolat, on syytä turvata niiden riittävät resurssit ja lisätä kotiin, kouluihin ja päiväkoteihin tarjottavia palveluja.

Helsingissä 15.11.2022

Veli-Pekka Kantanen, Paloheinä-Torpparinmäki kaupunginosayhdistys
Milja Parviainen, Pihlajamäki-seura
Raimo Rahkonen, Pakila-seura
Marja Salmela, Maunula-seura
Tarja Salo, Pirkkolan omakotiyhdistys
Tapio Solonen, Oulunkylä-seura
Yrjö Hakanen, Pirkkola

Keskusteluja terveysaseman tulevaisuudesta Pihlajamäessä NYT!

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari ja sote-lautakunnan puheenjohtaja Daniel Sazonov vierailee avoimessa keskustelutilaisuudessa Pihlajamäen asukastalolla (Liusketie 3 A) maanantaina 28.11. kello 11–14. Tervetuloa keskustelemaan!
Fb-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1321150285302424

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen isännöi Pormestarin asukasiltaa torstaina 1.12. Pihlajamäessä Helsingin Uudella yhteiskoululla (Lucina Hagmanin kuja 4) kello 19–20.30 (pop-up -tori kello 17.30–19). Tervetuloa keskustelemaan!
Fb-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/3331415313741278

Pihlajamäen joulumyyjäiset su 27.11.

Joululahjapaketti ja kuusenoksa

Pihlajamäen joulumyyjäisissä on huikea määrä taitavia käsityöläisiä, mukana yli 30 myyjää!

Aika: Sunnuntai 27.11.2022 kello 11–15
Paikka: Pihlajamäen nuorisotalo, Moreenitie 2

Joulumyyjäisistä löydät erilaisia uniikkeja tuotteita lahjoiksi tai omaksi iloksi. Tule tekemään hyviä löytöjä ja osoitat arvostuksen kädentaidoille.

Myynnissä on muun muassa kankaisia lahjapusseja, upeita joulukoristeita ja -kortteja, paljon koruja eri materiaaleista; nukkeja, nalleja ja nukenvaatteita; palapelejä ja saippuoita. Tarjolla myös vaatteita ja asusteita lapsille; neulottuja pipoja, huiveja, lapasia ja villasukkia; hiusdonitseja, pantoja, hiusrusetteja; sisustus- ja käyttötuotteita eri materiaaleista. Tuotteita puusta, käsin painettuna, huovutettuna, keramiikkaa, epoksista. Grafiikkaa ja taidetta, havukransseja sekä tietysti makeita ja suolaisia leivonnaisia kotiin vietäväksi. Nämä kaikki ja paljon muuta nuorisotalolla kahdessa kerroksessa.

Nuorisotalon etupihalla on Pihlajamäen seurakunnan puurokattila kuumana ja Lions myy grillimakkaraa. Sisällä voi herkutella Pihlajamäen ala-asteen vanhempainyhdistyksen kahvilassa.

Lämpimästi tervetuloa!

Kino71 esittää: Hytti nro 6 la 12.11.

Nainen katsoo junan ikkunasta
Kuva Sami Kuokkanen

Kino71 on Pihlajamäen 60 v. juhlavuoden pop up kino. Elokuvien esityspaikat vaihtelevat, mutta näytökset ovat aina postinumeroalueella 00710 ja perille pääsee bussilla 71.

Aika: Lauantaina 12.11.2022 kello 19
Paikka: Pihlajamäen kirkko, Liusketie 1

Kahdeksalla Jussilla ja Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix’lla palkittu Juho Kuosmasen Hytti nro 6 (2021) vie unohtumattomalle junamatkalle arktisten neuvostomaisemien halki. Elokuvan pääosissa ovat Seidi Haarla ja Yuriy Borisov. 106 min. K7. Vapaa pääsy.

Sydänsurujaan Moskovasta Murmanskiin pakeneva Laura saa hyttikaverikseen kovapintaisen kaivostyöntekijän Ljohan. Lauran odotukset rauhoittavasta etsikkomatkasta karisevat kerta heitolla, kun Ljoha juo itsensä äänekkääseen humalaan heti ensimmäisenä iltana. Alun yhteentörmäyksen jälkeen eriparinen kaksikko alkaa kuitenkin löytää toisistaan jotakin yhteistä ja odottamatonta. Hienovaraisen huumorin värittämä kohtaaminen täyteen ahdetun junan erikoislaatuisessa maailmassa saa kummatkin matkaajat näkemään myös itsensä uusin silmin.

Lämmin ja vilpitön road movie on syntynyt Pihlajamäessäkin asuneen Rosa Liksomin palkitun romaanin innoittamana.

Elokuva on osa Pihlajamäen kirjamessujen ohjelmaa: https://www.facebook.com/events/466856715394152

Helsingin päättäjät puolustavat lähiterveyspalveluja

Päättäjät paneelissa
”KYLLÄ”, vastasivat Seida Sohrabi (Kok.), Johanna Nuorteva (Vihr.), Samuel Adouchief (Vas.) ja Ville Jalovaara (SDP) kysymykseen: ”Pidättekö tarpeellisena sitä, että ennen kuin edetään Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskuksen suunnittelussa on syytä kartoittaa Pihlajamäen, Maunulan, Oulunkylän ja Paloheinän terveysasemien alueiden palvelutarpeet ja erityispiirteet ennen kuin tehdään asemakaavaa, investointeja ja hankesuunnitelmaa koskevia ratkaisuja? (Kuva Ira Hyyrynen)

Pihlajamäen kirkolla 27.10. pidetyssä asukastilaisuudessa keskusteltiin Pihlajamäen terveysaseman tulevaisuudesta. Terveysaseman säilyminen Pihlajamäessä sai niin asukkaiden kuin paikalle kutsuttujen päättäjien vahvan kannatuksen.

”Päätöstä Pihlajamäen terveysaseman lopettamisesta ei ole tehty. Päätöstä Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisesta ei ole tehty. Päätöstä pihlajamäkeläisten terveyspalvelujen siirrosta Oulunkylään ei ole tehty”, pohjusti keskustelua tapahtuman juontaja Milja Parviainen Pihlajamäki-seurasta.

Asukasilta järjestettiin, koska Helsingin kaupunki suunnittelee lopettavansa Pihlajamäen, Maunulan ja Paloheinän terveysasemat, neuvolat ja hammashoitolat. Palvelut aiotaan keskittää Oulunkylään perustettavaan terveys- ja hyvinvointikeskukseen sekä perhekeskukseen.

Aloituspuheenvuoroissa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pihlajamäen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Katri Tarkiainen ja vanhusneuvoston jäsen Olli Salin kertoivat lähipalveluiden merkityksestä etenkin lapsiperheille ja ikäihmisille. Tarkiainen korosti tutun ja turvallisen ympäristön merkitystä lapselle sekä kuvaili joukkoliikenteellä liikkumisen ongelmia lastenvaunujen kanssa: bussiin ei aina mahdu ja matkustusaika pienen lapsen kanssa voi venyä hyvin pitkäksi. Salin kertoi Kalasataman suuren palvelukeskuksen toiminnassa ja saavutettavuudessa ilmenneistä puutteista ja ongelmista.

Asukasiltaan oli kutsuttu edustaja kaikista kaupunginhallituksen poliittisista ryhmistä. Mukaan keskustelemaan ehtivät Seida Sohrabi (Kok., kaupunginvaltuuston varajäsen), Johanna Nuorteva (Vihr., kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen), Samuel Adouchief (Vas., sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen) ja Ville Jalovaara (SDP, kaupunginvaltuuston jäsen, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja).

Väestöennusteiden mukaan Pihlajamäen, Maunulan, Oulunkylän ja Paloheinän terveysasemien alueen asukasmäärä kasvaa nykyisestä noin 90 000:sta noin 130 000:een, kun nykyiset kaava- ja rakentamissuunnitelmat toteutuvat. Alueella lisääntyy lapsiperheiden ja vanhusten määrä. Heille lähipalvelut ovat erityisen tärkeitä. Paneeliin osallistuneiden päättäjien mielestä alueen asukasmäärää ja väestörakennetta ei ole otettu riittävästi huomioon, kun esitetään kaikkien terveysasema-, neuvola- ja hammashoitopalvelujen keskittämistä Oulunkylän keskukseen.  

Päättäjien mukaan ei ole olemassa laskelmia, jotka osoittaisivat terveyspalveluiden keskittämisen isoihin keskuksiin olevan taloudellisesti edullisempaa kuin nykyisten terveysasemien toiminnan jatkamisen. Yleisöstä muistutettiin, että terveysasemalle suunnataan yleensä sairaana tai huonokuntoisena, jolloin pitkä tai hankala matka on riski sinällään. Pihlajamäestä ei pääse Oulunkylään joukkoliikenteellä ilman vaihtoa eli terveysasemalle ei pääse tavoitteeksi asetetussa 30 minuutissa. Myös matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja olisi tärkeää saada läheltä, yleisöstä korostettiin.

Kun päättäjät olivat asukkaiden kanssa samaa mieltä lähiterveysasemien säilyttämisen tärkeydestä, heräsi kysymys, miksi keskittäminen etenee kuin juna. Päättäjät toivat esille sen, että sekä valtuustoon että lautakuntaan tulee virkakunnalta valmiit esitykset, joita on vaikea muuttaa. Yleisöstä todettiinkin, että nyt täytyy hyvien puheiden siirtyä myös tekoihin ja äänestysnapin painamisiin puheiden mukaisesti.

Pihlajamäen asukasillan järjesti Pihlajamäki-seuran, Maunula-seuran, Oulunkylä-seuran, Pakila-seuran, Paloheinä-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen ja Pirkkolan omakotiyhdistyksen työryhmä. Vastaava tilaisuus pohjoisen terveysasemista järjestetään Maunula-talolla torstaina 3.11. kello 18.

Vastaa kyselyyn sosiaali- ja terveyspalveluista

Haluatko sinä asioida lähiterveysasemalla vai pidemmän matkan päässä isommassa toimipisteessä? Kerro näkemyksesi itsellesi tärkeistä palveluista 15.11. mennessä: https://www.hel.fi/fi/uutiset/sotekysely

Keskustelu terveysaseman tulevaisuudesta jatkuu

Helsingin kaupunki järjestää Pormestarin asukasillan torstaina 1.12.2022 Pihlajamäen, Pihlajiston ja Viikinmäen asukkaille Helsingin Uuden yhteiskoulun salissa (Lucina Hagmanin kuja 4) kello 19–20.30 (Pop-up -tori kello 17.30–19). Tule kysymään kaupungin asiantuntijoilta mieltäsi askarruttavista asuinalueesi asioista! Kutsu asukasiltaan tulee postitse alueen asukkaille.

Pihlajamäen kirjamessut 11.–13.11.

Pihlajamäen kirjamessut on Helsingin ensimmäisen betonilähiön omaehtoinen, moniääninen ja kaikin puolin lähestyttävä tapahtuma. Kirjamessut tuo luoksesi pihlajamäkeläisiä ja Pihlajamäkeen liittyviä kirjailijoita ja tekijöitä, ja tarjoaa sinulle ison määrän mahdollisuuksia kokeilla ja treenailla sanataiteen eri muotoja. Vapaa pääsy, tervetuloa!

AIKATAULU

PERJANTAI 11.11.

13-14.30 Kirjallisuusbingo. Kirkon alakerta.
14- Marko – maanläheinen Avaruusseikkailu, J. Kallosuo. Asukastalo.
15-16 Lavarunouspaja, vetäjänä Juho Kuusi. Asukastalo.
17-19 Videopaja nuorille, vetäjänä Olli-Pekka Jauhiainen. Nuorisotalo, ateljee.

LAUANTAI 12.11.

10-12 Satuja yli rajojen – non-stop satuhetki, klo 11.30 Ilona Partanen & Talo nimeltä Panda. Kirkon alakerta.
13.30-15.30 Mielikuvitushahmo-työpaja, vetäjänä Ilona Partanen. Viikin kirjasto
14-15.30 Tarinatehdas, vetäjänä Jenni Linturi. Nuorisotalo, ateljee.
14-16 Videopaja, osa 2. Nuorisotalo, videohuone.

Nuorisotalon sali:
15.30- Esikoiskirjailijat: Vereslihaista draamaa. Keskustelemassa Venla Pystynen ja Tanja Railo.
16- Rajaan tarina. Anna Murtolan laulullinen muotokuva.
16.30- Naiset maailman tuulessa. Liisa Isotalo haastattelee Anita Näslindh-Ylispangaria.
17- Oma elämä fiktion aineistona. Sami Oskari Lahtinen Jenni Linturin haastateltavana.
17.30-18.30 Päiväkirjat Pihlajamäki 1962-1984. Juha Torikka alias Lauri Mätäs Sannaleena Lapinojan haastateltavana.

19-21. Kino71 esittää – Juho Kuosmanen: Hytti nro 6. Pihlajamäen kirkko.

SUNNUNTAI 13.11.

12-17 Kirjakirppis ja lastenkirjojen lahjoituspiste. Nuorisotalon aula.

Nuorisotalon sali:
12-13.30 Non-stop lukupiiri ja pop-up kirjasto.
14- Tulevaisuuden historiallinen romaani. Keskustelemassa Nura Farah, Anita Näslindh-Ylispangar ja Jenni Linturi.
14.45- Kirjallinen luokkaretki. Keskustelemassa Olli-Pekka Jauhiainen ja Tanja Railo.
15.30- Lähiö rikosromaaneissa, dekkarikirjailija Risto Malin kertoo.

17- Runokaraoke, klo 17.30 lavalla kansanmuusikko Emmi Kuittinen. Pihlajamäen kirkko.

OHJELMA

KIRJAILIJAVIERAAT JA KESKUSTELUT

Pe klo 14. Scifijuttu. Asukastalo.
Kirjailija-runoilija Sannaleena Lapinoja esittelee L. Kallosuon kaunokirjallisen scifihahmon kirjasta Marko – Maanläheinen Avaruusseikkailu. Sen ohessa kurkistetaan myös Lapinojan muiden kirjailijanimien taakse.

La klo 15.30-14. Esikoiskirjailijat: Vereslihaista draamaa. Nuorisotalon sali
Pihlis-taustaiset Venla Pystynen ja Tanja Railo kertovat ja keskustelevat esikoisromaaneistaan, joita yhdistää kysymys, mitä traumaattinen lapsuus tekee mielenterveydelle. Pystysen teoksessa ’En voi lakata ajattelemasta kuolemaa’ käsitellään jälkeä, jonka vanhemman itsemurha jättää lapseen. Railon esikoisromaanissa ’Muovilusikkalapset’ ikävän jäljen jättää väkivaltaisessa alkoholistiperheessä kasvaminen.

La 16.30. Historian vahvat naiset. Nuorisotalon sali.
Anita Näslindh-Ylispangarin kirjassa ’Naiset maailman tuulessa’ naiset selviävät äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, sotien ja evakkovuosien keskellä, missä yhteisöllisyys ja suvun sisäinen voima auttavat eteenpäin. Toistaako historia itseään ja voimmeko oppia siitä jotain? Itsekin omaelämäkerrallisen romaanin kirjoittanut Liisa Isotalo haastattelee.

La klo 17. Elettyä ja koettua: Oma elämä fiktion aineistona. Nuorisotalon sali.
Miehen rooli isänä ja poikana, vanhemmuuden ylisukupolviset teemat. Sami Oskari Lahtinen kirjoittaa esikoisromaaniaan omien kokemuksiensa pohjalta. Jenni Linturi haastattelee

La klo 17.30. Pihlajamäki 1962-1984, oman elämäni omakustanne. Nuorisotalon sali.
Käytännön vinkit omakustanteen tekoon, tarinoita Pihlajamäestä ja yleisön kanssa yhteisiä Pihlis-muisteluja. Haastateltavana Juha ‘Piki’ Torikka, joka 2006 julkaisi nopeasti loppuunmyydyn omakustanteen Päiväkirjat Pihlajamäki 1962-1984 nimellä Lauri Mätäs. Sannaleena Lapinoja haastattelee.

Su klo 14. Tulevaisuuden historiallinen romaani, paneelikeskustelu. Nuorisotalon sali.
Suomalaisella historiallisella romaanilla on ollut vahva rooli kansakunnan kipukohtien kuvaajana. Historiallinen romaani on toiminut historian vaientamien, kuten naisten ja lasten, äänitorvena. Mutta onko kansakuntaa rakentava rooli ainoa mahdollinen tapa kirjoittaa historiallista romaania? Ja jos on, kenen historiaa tulevaisuuden historiallisissa romaaneissa kerrotaan ja mistä näkökulmasta? Keskustelemassa kirjailijat Nura Farah, Anita Näslindh-Ylispangar ja Jenni Linturi.

Su klo 14.45. Kirjallinen luokkaretki. Nuorisotalon sali.
Voiko kirjallisuus toimia siltana yhteiskuntaluokkien välillä? Kirjoitetaanko nykykirjallisuudessa liikaa keskiluokan asioista, kuten jotkut väittävät? Onko luokkanousu itseisarvo vai häpeän paikka ja pitääkö siitäkin kirjoittaa? Vastauksia pohtimassa Tanja Railo ja Olli-Pekka Jauhiainen, Jenni Linturi haastattelee.

Su klo 15.30. Lähiö rikosromaaneissa. Nuorisotalon sali.
Dekkarikirjailija Risto Malin on poiminut esimerkkejä rikosromaanien lähiökuvauksista. Mukana tietysti esimerkkejä myös Pihlajamäestä. Millainen elämänpiiri kirjasiteerauksista piirtyy? Alustuksen jälkeen keskustelua ja kokemuksia aiheesta.

TYÖPAJAT

Pe 15-16. Lavaruno- / spoken word -työpaja. Pihlajamäen asukastalo.
Lavarunoilija Juho Kuusen ohjaamassa tiiviissä työpajassa tutustutaan lavarunouden olemukseen sekä harjoitellaan omien lavarunojen kirjoittamista ja esittämistä. Tehtäviä tehdään kannustavassa ilmapiirissä, itsensä ylittämisen, kokeilun ja hapuilun kautta oppien. Lavarunous on monimuotoinen taiteenlaji, joka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia itseilmaisulle ja sen kehittämiselle. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Pe klo 17-19 ja la klo 14-16. Videopaja nuorille, nuorisotalon ateljee ja videohuone.
Kaksipäiväisessä videopajassa tehdään oma video. Perjantain käsikirjoitustunnilla tutustutaan videoilmaisuun käymällä läpi esimerkkilyhytelokuva, ja osallistujat pääsevät kehittelemään omia videoideoita. Omat videot kuvataan ja editoidaan perjantain opeilla pajapäivien välissä. Lauantaina kokoonnutaan katsomaan tuloksia ja tarjolla on myös editointiapua halukkaille. Videopaja on suunnattu 12 vuotta täyttäneille ja sen vetää elokuvakäsikirjoittaja Olli-Pekka Jauhiainen. Videopajaan on vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautuminen on toivottavaa (tulossa).

La klo 13.30-15.30. Mielikuvitushahmojen työpaja. Viikin kirjasto
Kuvittaja Ilona Partasen non-stop työpajassa tehdään mielikuvitushahmoja Talo nimeltä Panda -kirjan inspiroimana. Työpaja sopii pienemmillekin aikuisen avustamana.

La klo 14-15.30. Tarinatehdas. Nuorisotalon ateljee.
Elämä ei ole tarina, mutta siitä voi tehdä sellaisen. Tarinatehtaassa opetellaan muutamia proosan peruskäsitteitä, joiden avulla tehtaillaan vaikka joulupukin konttiin tarinoita lapsille, äideille, isille, lastenlapsille, ystäville ja kumppaneille. Ota oma tärkeä esine mukaan. Työpajan vetää kirjailija Jenni Linturi. Ennakkoilmoittautuminen toivottavaa: jenni.linturi@otavanopisto.fi

MUU OHJELMA

Pe klo 13-14.30 Kirjallisuusbingo. Kirkon alakerta.
Perinteisessä bingossa kirjallisia palkintoja.

La klo 10-12 Satuja yli rajojen. Kirkon alakerta.
Satuja eri kielillä non stoppina, osallistu omien aikataulujen mukaan. Klo 11.30 Ilona Partanen lukee uusimman lastenkirjansa ’Talo nimeltä Panda’. Se on herkkä kuvakirja lapsesta, jonka mielikuvituksissa läheinen autiotalo muuttuu jättimäiseksi pandaksi. Pandan kanssa voi leikkiä ja lievittää omaa yksinäisyyden tunnetta, sillä myös autiotalo on yksinäinen ja kaipaa asujia. Kirjan tarina kertoo ystävyyden yllätyksellisyydestä ja lapsen kyvystä nähdä hyvää kaikkialla. Lukuhetken yhteydessä on esillä näyttely kirjan kuvituksista.

La 16-16.30. Rajaan tarina. Nuorisotalon sali.
Flamencolaulaja Anna Murtolan laulullinen muotokuva Suomeen päätyneestä marokkolaisesta insinööristä Rajaasta on yksi OSIRIS-teatterin Naisen peilin kahdeksasta koskettavasta tarinasta.

La klo 19-21. Kino71 esittää, Juho Kuosmanen: Hytti nro 6. Pihlajamäen kirkko.
Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 (2021) voitti Cannesin Grand Prix’n, kahdeksan Jussi-palkintoa ja oli julkaisuvuoden viidenneksi katsotuin elokuva Suomessa. Elokuva perustuu Pihlajamäessäkin asuneen Rosa Liksomin samannimiseen romaaniin. Elokuvan jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan teemalla “kirja vai leffa”.

Su klo 12-17. Kirjakirppis ja lastenkirjojen lahjoituspiste. Nuorisotalon aula.
Kirppikselle voit tulla myymään kirjojasi tai ostamaan lukemista muilta. Lastenkirjojen keräyspisteelle voit tuoda ehjät lastenkirjasi kierrätettäväksi Pihlajamäen päiväkodeille. Kysy lisää: petra.sieppo@gmail.com

Su klo 12-13.30. Lukupiiri ja pop-up kirjasto. Nuorisotalon sali.
Lukupiiri lähiöelämästä 1960-luvulta tähän päivään. Lukupiiriin ei tarvitse valmistautua ennakkoon, vaan paikan päällä luetaan valittuja sivuja eri vuosikymmenten lähiökuvauksista. Voit tulla mukaan lukemaan sivun tai vain kuuntelemaan syntyvää tarinaa. Paikalla myös pop-up kirjasto, josta voit lainata lukupiirin kirjoja.

Su klo (16) 17-18. Runokaraoke. Pihlajamäen kirkko.
Poimi runokaraoken runsaasta runovalikoimasta mieleisesi tai ota oma lempirunosi matkaan. Karaoken katalogissa runoja monilla eri kielellä. Tule ja mene omien aikataulujen mukaan. Ovet avataan klo 16, mistä alkaen voit tutustua karaoken runoihin ja tarjolla on myös opastusta runojen valintaan. Klo 17.30 kansanmuusikko Emmi Kuittisen itkuvirsi- ja musiikkihetki.

KIRJAILIJAT

Nura Farah on historiallisten romaanien kirjailija. Hän pitää parhaillaan Helsingin uuden yhteiskoulun lukiolaisille kirjoitustyöpajaa Jenni Linturin kanssa. Ammatiltaan Farah on laborantti.

Liisa Isotalo on Pihlajamäessä kolme vuotta vierailevan OSIRIS-teatterin johtaja. Laajan teatterityön lisäksi hän on julkaissut omaelämäkerrallisen romaanin ’Jostakin olen tullut’ (Basam Books 2020). Kirja kertoo äidiksi syntymisestä ja tyttäreksi kasvamisesta, neljästä erilaisesta naisesta, joiden elämäntarinaa varjostavat häpeä, hyväksikäyttö, syyllisyys ja hylkääminen.

Olli-Pekka Jauhiainen on käsikirjoittajaksi valmistunut kulttuurikentän moniottelija, joka työstää parhaillaan romaanikäsikirjoitusta ja essee-elokuvaa luontokuvaamisesta. Jauhiainen asuu Pihlajamäessä.

Sami Oskari Lahtinen asuu Pihlajamäessä ja opiskelee kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän kirjoittaa esikoisromaania vanhemmuudesta, isänä ja poikana olemisesta, ylisukupolvisista traumoista ja siitä, millaista on kasvaa mieheksi kun kaikki miehen mallit tuntuvat vierailta.

Sannaleena Lapinoja on kirjailija, runoilija ja näytelmäkäsikirjoittaja. Kirjamessuilla esittelyssä on tuore omakustanne, scifi-romaani ’Marko, maanläheinen avaruusseikkailu’ (2022), jossa sarjakuva kohtaa roadtripillä fiktion ja faktan – ilman lisättyä todellisuutta. Lapinoja on myös kuvittanut teoksen. Hän on Pihlajamäen Lähiöteatterin ohjaaja.

Jenni Linturi harrastaa kirjoittamista. Hän kirjoittaa parhaillaan romaania, jonka tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Pihlajamäkeen. Linturi myös asuu Pihlajamäessä.

Risto Malin on pitkän linjan toimittaja, joka julkaisi kesällä ensimmäisen rikosromaaninsa ’Anjalankosken salaisuus’ (Reuna 2022). Hänen toinen romaaninsa ilmestyy vuonna 2023. Malin asuu Pihlajamäessä, josta esikoisromaanin päähenkilö on kotoisin ja jonne toisen romaanin päähenkilöt muuttavat.

Anita Näslindh-Ylispangar on Pihlajistossa asuva tietokirjailija, joka on myös julkaissut historialliset romaanit ’Juna 69’ (Basam Books 2021) ja ’Naiset maailman tuulissa’ (2022). Näslindh-Ylispangar muutti 1965 Kalliosta Pihlajamäkeen, missä kävi myös koulunsa – aivan kuten tuoreen romaaninsa päähenkilöt.

Ilona Partanen on lastenkirjailija, kuvittaja ja visuaalinen suunnittelija. Partanen on julkaissut kolme omaa kuvakirjaa sekä kuvittanut useita muita lastenkirjoja. Hänen uusin teoksensa ’Talo nimeltä Panda’ ilmestyi lokakuussa 2022 (Kumma). Partanen asuu Pihlajamäessä yhdessä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Venla Pystynen on Pihlajamäessä vuosia lapsena ja nuorena asunut toimittaja-kirjailija. Hän on kirjoittanut elämäkerran ’Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään’ (Johnny Kniga 2019). Pystysen esikoisromaani ’En voi lakata ajattelemasta kuolemaa’ (WSOY 2022) on hurja ja koskettava tarina arvista, joita vanhemman itsemurha jättää lapseen.

Tanja Railo on esikoiskirjailija ja viestinnän ammattilainen. Lähiöiden kasvatti Railo asui lapsensa kanssa Pihlajamäessä 2006–2019 ja lapsuutensa mm. Tukholman lähiössä. Hänen esikoisromaaninsa ’Muovilusikkalapset’ (Basam Books 2022) on trillerimäinen ja mustan huumorin värittämä tarina yhteiskunnallisesta luokkaretkestä sekä terveen ja sairaan rajasta.

Juha ’Piki’ Torikka on julkaissut kaksi omakustannetta nimellä Lauri Mätäs. ’Päiväkirja Pihlajamäki 1962-1984’ (2007) on omakohtainen aikalaiskuvaus Pihlajamäestä junnujen ja ostarin jengin kokemana. ’Mellilän pojissa’ (2010) Pihlajamäki on vaihtunut ulkomaan reissuihin. Torikka asui Pihlajamäessä 1962-1982 sekä 1990-1999.

”Naisen Peili” on OSIRIS-teatterin hanke muualta Suomeen muuttaneiden ja
katveeseen jääneiden naisten tarinoista. Näistä syntyi mosaiikkimainen monitaiteellinen esitys, jossa taiteilijat peilaavat itseään Marokosta, Siperiasta, Somaliasta, Ukrainasta, Bahrainista, Afganistanista sekä Suomesta kotoisin olevien naisten kanssa.

Muutokset mahdollisia.

Fb-tapahtuma https://www.facebook.com/events/466856715394152

Asukastilaisuus Pihlajamäen terveysaseman tulevaisuudesta to 27.10.

Pihlajamäen terveysasema

Lopetetaanko Pihlajamäen terveysasema ja neuvola?

Helsingin kaupungin sote-toimiala valmistelee Pihlajamäen terveysaseman, neuvolan, hammashoitolan ja laboratorion siirtämistä Oulunkylään rakennettavaan suureen terveys- ja hyvinvointikeskukseen.

Asiasta ei ole vielä konkreettista päätöstä ja suunnitelmaa, mutta sote-toimiala esittää hanketta valtuustolle ensi vuoden talousarvioon liittyvässä investointisuunnitelmassa.

Oulunkylään on tarkoitus keskittää vuoden 2028 alusta palvelut laajalta, Viikistä Maunulaan ulottuvalta alueelta. Se vaikeuttaisi etenkin lapsiperheiden ja ikäihmisten asemaa. Joukkoliikenteen yhteydetkin ovat monesta paikkaa hankalat, esim. Pihlajamäestä ei joukkoliikenteellä pääse ilman vaihtoa Oulunkylään. Asukkaita alueella on jo nyt noin 90 000 ja suunnitelmien mukaan jatkossa lähes 130 000.

Lähiterveysasemien lopettamisesta ja palvelujen keskittämisestä ei ole kuultu asukkaita. Siksi Pihlajamäki-seura järjestää yhteistyössä alueen muiden kaupunginosayhdistysten kanssa asiasta kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

torstaina 27.10. klo 18, Pihlajamäen kirkolla, seurakuntasalissa, Liusketie 1.

Paikalle on kutsuttu edustaja kaikista kaupunginhallituksen poliittisista ryhmistä. Keskustelun avaavat MLL:n Pihlajamäen yhdistyksen puheenjohtaja Katri Tarkiainen ja vanhusneuvoston jäsen Olli Salin, keskustelun vetäjänä Milja Parviainen Pihlajamäki-seurasta.

Tule kuulemaan, kysymään ja evästämään päättäjiä. Tervetuloa!