Biljarditoimintaa Pihlajamäessä ja Pihlajistossa

424

Pihlajamäessä toimii aktiivinen biljardinpelaajien harrastajayhteisö Pihliksen Biliskerho. Vuonna 1995 perustettu kerho laajeni pari vuotta sitten, kun Pihlajisto liittyi mukaan toimintaan.

Kahden kaupunginosan välinen yhteiselo on sujunut mallikkaasti. Siitä kertoo esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa pelattavat ystävyysottelut.

Nykyään Pihliksen biliskerhoon kuuluu noin 100 jäsentä ja se kokoontuu Pihlajamäen ravintola U2:ssa ja Pihlajiston ravintola Lähteessä. Kerho on aktiivinen, ja se järjestää yhteistoimintaa pelin ja kilpailujen lisäksi myös muuten.

Monimuotoinen biljardi

Biljardilla tarkoitetaan useampia verkapäällysteisellä pöydällä pelattavia pallopelejä, joista tunnetuimpia lienee Pool alalajeineen sekä Snooker. Kansainvälisesti suosituimpia biljardimuotoja ovat muun muassa kasi- ja ysipallo, mutta biljardi käsittää myös joukon muita vähemmän tunnettuja muotoja kuten Itä-Suomessa suositun Kaisan.

Yhteistä biljardipeleille on se, että useimmissa sen muodoissa pöydällä olevia palloja koetetaan lyödä suippenevalla kepillä, kööllä, pöydän reunoilla sijaitseviin pusseihin.

Biljardi on hyvä harrastus, sillä se kehittää silmän ja käden yhteistyökykyä. Tarkkuuden lisäksi biljardiharrastus lisää myös sosiaalisia suhteita ja yhteisöllisyyttä.

Herrojen harrastuksesta yleisemmäksi perinteeksi

Biljardin juuret ulottuvat 1400–1500-lukujen Ranskaan. Todellisen suosionsa biljardi saavutti Englannissa, josta se levisi vähitellen 1600-luvun kuluessa ympäriinsä.

Suomeen biljardi saapui, kun Viaporiin perustettiin vuonna 1754 ravintola, jonka omistaja Anders Byström hankki itselleen erioikeuden biljardipöydän pitoon. 1800-luvun aikana peli kehittyi ja laji vakiintui nykyiseen muotoonsa 1900-luvun loppupuolella.

Väriä lähiökulttuuriin

Suomen Biljardiliitto perustettiin vuonna 1973. Myös Pihliksen biliskerho on ollut liiton jäsen vuodesta 2001. Toimeliaan kerhon jäseniin lukeutuu myös naisia ja SM-tasolla pelaavia kilpailijoita.

Tänä vuonna pelattaviin East Pool -kisoihin Pihliksen biliskerho sai mukaan jopa kolme joukkuetta. Uudet jäsenet ovat silti aina tervetulleita. Kerho suunnittelee käynnistävänsä myös nuorisotoiminnan heti, kun Pihlajamäen nuorisotalon remontti valmistuu.

Pihliksen biliskerho kokoontuu säännöllisesti ja järjestää muun muassa ystävyysotteluita, grillijuhlia ja minigolfia. Perinteeksi on muodostunut kerran vuodessa biljardinpeluun hengessä tehtävä jäsenristeily.

Bilistä Pihliksessä

Pihlajamäen ravintola U2:ssa järjestetään ysipallokisat aina torstaisin klo 18.00. Myös Pihlajistossa järjestetään kisat kerran kuussa ja ravintola Lähteessä harjoitellaan aina keskiviikkoisin alkaen klo 18.00. Myös seuran ulkopuoliset ovat tervetulleita tutustumaan harrastukseen.

Tiedusteluihin Pihlajamäessä vastaa Jukka ”Juki” Salmelainen (p. 040-5289190) ja Pihlajistossa Tanja Vierimaa (p. 044-5615090).

Teksti: Aura Kivilaakso
Kuva: Kati Sundell

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 2/2009