Dokumenttielokuva Pihlajamäestä – lähde mukaan!

335

Nyt kerätään kuvaa, tekstiä ja ääntä Pihlajamäestä. Lähiöasema on tilannut ensi vuonna 50-vuotta täyttävän  Pihlajamäen kunniaksi dokumentin Pihlajamäestä.  Nyt kulttuurituottaja Björn Lindström työstää dokumenttielokuvaa – ajankuvaa Pihlajamäestä eri aikoina. Lindström kutsuu  kaikki pihlajamäkeläiset mukaan dokumentintekotalkoisiin.

– Dokumentti kuvaa Pihlajamäkeä, sen asukkaita ja elämänmenoa asukkaiden omasta näkökulmasta, Björn kuvailee hanketta.

– Kerään valokuvia, kaitafilmi- tai videokuvaa, piirustuksia ja maalauksia, kirjoitettuja tai kerrottuja tarinoitanne, runoja, lauluja, musiikkia – mitä ikinä asukkaat itse ovat jo tuottaneet tai ovat aikeissa tuottaa. Materiaali saa siis käsittää mitä tahansa Pihlajamäen arkirealismista taiteellisiin visioihin.

Ajankuvaa vuosikymmenten varrelta

Dokkaria koostava Lindström on saman ikäinen kuin Pihlajamäki, vuonna 1962 syntynyt. Lindströmin tavoitteena on noin tunnin mittainen dokumenttielokuva, joka asukkaiden avulla onnistuu niin hyvin, että se kelpaa maanlaajuiseen ja jopa kansainväliseen levitykseen. Televisioon, verkkoon ja festareille.

– Etsin sellaista visuaalista, auditiivista ja kirjallista materiaalia, josta välittyy historiaa, ajatuksia, muistoja, paikallisfilosofiaa, tunnemaailmaa ja utopiaa – kaikkea, joka luo asukkaista ja tästä elinympäristöstä ajankuvaa vuosikymmenien varrelta.

Dokumentin oheen Lindström suunnittelee myös valokuvanäyttelyitä ja filmifestareita.

– Hankkeen tiimoilta voi järjestää esimerkiksi valokuvien massanäyttelyn. Jos kaitafilmi- ja videomateriaalia löytyy riittävästi, niin järjestetään paikalliset omat ”kaitafilmi-videofestivaalit”. Näin saamme näkyville myös sellaista aineistoa, joka ei välttämättä mahdu lopulliseen dokumenttiin.

Tuo aineisto lähiöasemalle

– Otan materiaalia vastaan Pihlajamäen lähiöasemalla, ja voin tulla katsastamaan aineistoa myös koteihin. Tehdään yhteistyötä, jotta saadaan hyvä dokumentti kasaan, Björn toivoo.

Lindström on arkisin tavoitettavissa lähiöasemalla (Liusketie 3) – ellei sitten juuri ole kokoamassa aineistoa jossain päin Pihlajamäkeä. Siksi kannattaa ilmoittaa tulostaan etukäteen.

Lisätiedot:
kulttuurituottaja Björn Lindström,
puh. (09) 310 41011, 040 1246385, sähköposti bjorn.lindstrom@hel.fi