Eduskuntavaalit 2011: Pihlajamäessä mittailtiin ehdokkaiden asiantuntemusta

238

Liekö äänestyspäätökset jo tehty, sillä aika sopuisasti soljuivat kysymykset ja vastaukset Pihlajamäen täsmäpaneelissa torstaina 31.3. nuorisotalolla. Lähiöaseman, Pienperheyhdistyksen ja Pihlajamäki-seuran järjestämään vaalipaneeliin oli saatu kahdeksan puolueen ehdokkaat antamaan täsmällisiä vastauksia asukkaiden kysymyksiin.

Pihlajamäen täsmäpaneelin osallistui nelisenkymmentä kuulijaa sekä panelistit Tarja Tenkula (SD), Sanna Vesikansa (Vihr), Pertti Villo (PS), Mia Snellman (KD), Laura Räty (KOK), Juha-Pekka Väisänen (SKP), Eeva Kärkkäinen (Kesk) ja Dan Koivulaakso (Vas). Tilaisuuden juonsivat Pienperheyhdistyksen Suvi Waitara sekä aluetyöntekijä Sini Heino-Mouhu Pihlajamäestä.

Kaksituntisen paneelin aiheita olivat verotus, toimeentulo, työllisyys sekä lapsiperheiden, vanhusten ja nuorten hyvinvointi ja palvelut. Yhdeksi pääaiheeksi nousikin nuorison syrjäytymisen estäminen. Tavoite oli kaikille yhteinen, mutta näkemykset keinoista vaihtelivat. Enemmistö ei halunnut nostaa eläkeikää lailla, vaan kannustimilla ja työterveydenhuollolla. Verotuksen kiristäminen oli kaikkien mielestä tarpeen, mutta verotuksen kohteista oltiin eri mieltä. Kaikki panelistit myös halusivat lapsiperheiden kunnalliset kotipalvelut takaisin ja verotuksen lapsivähennyksen. Mielipide-eroja panelistien välillä alkoi löytyä todella vasta silloin, kun keskustelu siirtyi perustuloon.

Pihlajamäkeläinen Lassi Lager oli huomannut tilaisuuden Facebookista, ja tuli sen perusteella paikalle.

– En ole ehtinyt seurata television väittelyitä, ja halusin nähdä myös ruohonjuuritason vaaliväittelyn, jossa helsinkiläiset ehdokkaat repivät esiin eroja toisistaan. Paikalliset tapahtumat kiinnostavat muutenkin, Lager sanoi.

– Aluksi keskustelu meinasi lipsahtaa yleisön kosiskeluksi, mutta tulihan niitä erojakin, kun ehdokkaat pääsivät vauhtiin. Keskustelu pysyi asiallisena, mutta onneksi kilpakumppanit uskalsivat myös piikitellä toisiaan – silloin näki paremmin ja huonommin valmistautuneiden ehdokkaiden eroja, Lager arvioi paneelia jälkikäteen.

Vaalipaneelin rento ja keskusteleva tunnelma sekä hyvät järjestelyt innostivat panelistit jäämään paikalle vielä virallisen osuuden jälkeen. Silloin asukkaille tarjoutui mahdollisuus vapaamuotoisen keskusteluun ja kahvitteluun ehdokkaiden kanssa.

Mitä vielä?

Vaalipaneelissa selvisi monia asia, mutta ei sentään ihan kaikki. Auki jäi mm. se, kuka voittaa vaalit 17.4. Sitä kannattaa seurata ja jopa vaikuttaa asiaan. Äänestämällä.