Elvytystyö jatkuu tänäkin kesänä

405
longinojajuha_salonen_vk.jpg
longinojajuha_salonen_vk.jpg

Kulunut talvi on merkinnyt Longinojalle myllerryksiä, mutta puro virtaa jatkossa toivottavasti entistä ehompana.

Longinoja on ollut Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseuran SKES:n tärkein kunnostuskohde jo pitkään. Tavoitteena on ollut elvyttää kuollut oja eläväksi puroksi, jossa luonnonkalat taimenista alkaen viihtyisivät. Tulokset ovat tähän asti olleet kannustavia. Taimen on todellakin palannut tähän Vantaanjoen ensimmäiseen sivupuroon.

Longinojaa on koeteltu. Uuden kulkuyhteyden rakentaminen ja vanhojen täydentäminen toi puron varsille työkoneita aluetta mylläämään. Longinojaa on koetellut myös ennennäkemätön kevättulva, kun kaupunki päätti tehdä lumenkaatopaikan Malmille puron valuma-alueelle.

Raitille tulevien siltojen urakoitsija Fin-Seula Oy otti yhteyttä seuraan, ja yhdessä tuumin käytiin paikan päällä katsomassa, kuinka rakennustöissä voidaan parhaiten huomioida purossa elävät kalat. Käytännössä se tarkoitti, että pintarakenteissa käytettiin vain luonnonkiviä perinteisen kivimurskeen sijaan.

Talvella puro vietti hiljaiseloaan. Emokalat pysyivät syvillä talvehtimisalueillaan ja uusi taimensukupolvi oli syksyn kudusta asti hautautuneena soraikkojen sisälle. Toukokuun loppupuolella poikaset alkavat hiljalleen kuoriutumaan soraikon pinnalle ja emokalatkin aktivoituvat ruokailemaan hyönteisillä vesien lämmettyä. Taimenia voi havaita kesäiltoina ja välillä ne innostuvat komeisiinkin loikkiin pinnan yläpuolella lentävän hyönteisravinnon takia.

Longinoja on kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin määräämässä kalastuskiellossa ja kaloista on meille kaikille enemmän iloa, kun niiden annetaan uida rauhassa kaikkien ilona. Tulevan kesän talkoista kiinnostuneet voivat lähettää yhteystietonsa www.skes.fi sivujen palautelomakkeen kautta tai suoraan sähköpostilla osoitteeseen juha. salonen@skes.fi.

Teksti: Skes:n taimentiimin puheenjohtaja Juha Salonen

Kuva: Vesa Koskela

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 1/2010