Esko Korhonen (1923-1994)

854

Esko Korhonen valmistui arkkitehdiksi vuonna 1949. Myös Korhonen ehti olla sodassa ennen opintojensa aloittamista. Hän työskenteli valmistuttuaan aluksi useissa arkkitehtitoimistoissa mm. Sveitsissä ja Viljo Revellin toimistossa.

Vuonna 1952 hän saavutti mainetta yhdessä veljensä Ahti Korhosen kanssa Lauttasaareen suunnittelemastaan rivitaloryhmästä (ns. Ekonomitalot). Samana vuonna hän meni Kulutusosuuskuntien Keskusliiton Asunto-osaston palvelukseen. Hän sai suunniteltavakseen Helsingin Asuntokeskuskunta Hakan suuren asuntoalueen Roihuvuoreen. Tehtävä sisälsi asemakaavan, kerrostalot, lähimyymälät, lämpökeskuksen ja ostoskeskuksen. Aluetta pidetään yhtenä 1950-luvun parhaista.

Esko Korhosen ja Sulo Savolaisen suunnittelema tornitalo Maasälväntiellä. Julkisivua koristaa pystysuuntaisten maisemaikkunoiden ja vaakasuuntaisten yläikkunoiden muodostama näyttävä ristikko.

 

 

 

 

 

 

Maasälvänpolun terassitalossa
on kaksi kaksikerroksista asuntoa
päällekkäin. Kuvat: Päivi Seikkula.

Pihlajamäen Hakan alue oli suoranaista jatkoa Roihuvuorelle. Kun Maasälväntien ensimmäisten talojen rakennustyö alkoi, hän perusti oman toimiston vuoden 1961 alussa. Haka tilasi häneltä Rapakivenkujan korttelinsa suunnittelun. Suunniteltuaan vielä Raahen keskustan asemakaavan Korhonen siirtyi Helsingin asemakaava-arkkitehdiksi ja myöhemmin yleiskaava-arkkitehdiksi. Tuona aikana hän sai toisen palkinnon Roihuvuoren kirkkokilpailussa ja suunnitteli Pihlajamäen kirkon.