Pihlajamäki täyttää 60 vuotta ja lähiö täyttyy taiteesta ja kulttuurista, juhlavuoden ohjelma alkaa 11.3.

448
Pihlajamäen tornitaloja ja metsää
60-vuotias Pihlajamäki juhlii. Kuva: Mikael Niku

Arkkitehtuuristaan kuuluisa Pihlajamäen kaupunginosa Helsingissä täyttää 60 vuotta tänä vuonna. Joukko Pihlajamäen taiteilijoita ja tapahtumantekijöitä on yhdistänyt voimansa Arkkiklubi-verkostoksi ja päättänyt täyttää lähiön taiteella ja kulttuurilla juhlavuoden kunniaksi. Tapahtumat alkavat perjantaina 11.3. elektronisen musiikin klubi-illalla ravintola Vuolussa. Arkkiklubin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Klubi-illan jälkeen sunnuntaina 20.3. Elämäni runo -tapahtumassa kuullaan asukkaiden lempirunoja ja välipaloina itkuvirsiä ja musiikkia. Perjantaina 25.3. aloittaa Kino71, jonka ensimmäinen elokuva on Zaida Bergrothin Tove. Huhtikuussa alueen lukiolaiset aloittavat tulevaisuuden historiallisen romaanin pohtimisen kirjailijoiden vetämissä työpajoissa. Toukokuussa teemana on myös arkkitehtuuri, ja Pihlajamäen asunnot ja kattoterassit aukeavat vieraille. 

– Arkkiklubi on Pihlajamäki-seuran verkosto, kulttuuriklubi, joka tuottaa korkeatasoisia ja Pihlajamäestä aiemmin puuttuneita taide-elämyksiä lähiöön, asukkaiden keskelle. Haluamme myös luoda tilaa uudelle kulttuuritoiminnalle ja tarjota esiintymistilaisuuksia paikallisille taiteilijoille. Kutsumme kaikki Pihlajamäen asukkaat ja toimijat täyttämään lähiö taiteella, yksi Arkkiklubin tekijöistä Päivi Seikkula sanoo.

Tulossa on myös piknikkonsertteja, keskusteluja kirjallisuudesta, arkkitehtuurikävelyjä, lisää klubi-iltoja, näyttelyitä ja ulkoilmanäytös.

  • Pihlajamäki on Suomen ensimmäisiä aluerakennuskohteita. Sen asemakaava perustuu alueen luonnonmuotojen kekseliääseen hyödyntämiseen. Korkeat tornitalot ja pitkät, matalat lamellitalot rakennettiin mäkien laelle ja kadut luonnon luonteville reiteille ja kalliolaaksoon. 60-luvun Pihlajamäki on säilynyt arkkitehtuuriltaan yhtenäisenä ja luonnonläheisenä asuinalueena, jossa asukkaat viihtyvät. Alue on kansainvälisesti tunnustettu 1960-luvun asuntoarkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun kohde ja DoCoMoMo-alue. Pihlajamäki suojeltiin asemakaavalla vuonna 2007 ja sinne valmistui Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripolku vuonna 2008.
    https://www.hel.fi/hel2/kanslia/pihlajamaki_arkkitehtuuripolku/index.html  
  • Arkkiklubi saa nimensä Pihlajamäessä 1980-luvulla kukoistaneesta Aarnikan Arkki -ekoyhteisöstä, joka oli vaihtoehtoliikkeiden ideapesä ja kultturelli monitoimikeskus. Monista Arkin asukeista tuli merkittäviä vaikuttajia taiteen ja tieteen alalla.
    https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008145126.html