Kirjauutuus: Näköalapaikka – kertomuksia Pihlajamäestä

493
nkalapaikka

Pihlajamäestä kertovassa valokuvakirjassa kuuluu nyt asukkaiden ääni. Toimittaja Kristiina Markkasen haastatteluista ja valokuvaaja Lidia Tirrin kuvista koottu kirja antaa puheenvuoron ihmisille, jotka elävät näiden komeiden modernien julkisivujen takana. Uutta kirjaa saa pian ostaa 25 euron paikallishintaan Pihlajamäki-seuralta paikallisissa tapahtumissa sekä lähiöasemalta sen aukio-oloaikoina.

Helsingin kaupunginmuseon julkaisema Näköalapaikka – kertomuksia Pihlajamäestä sekä sen pohjalta koostettava näyttely ovat osa Helsingin designpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Näköalapaikka-kirjassa Helsingin kaupunginmuseo suuntaa katseensa Helsingin esikaupunkeihin. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Pihlajamäki on esimerkki alueesta, jota kielteissävyinen lähiökeskustelu on koskettanut läheltä. Sen asukkaiden näkökulma puolestaan on usein jäänyt piiloon. Tällä kertaa niin ei käy, sillä Näköalapaikka-kirjassa asukkaiden oma kokemus on pääasia.

Pihlajamäki rakennettiin 1960-luvun alussa. Se oli yksi ensimmäisistä kokonaisuuksina suunnitelluista kaupunginosista, joissa uudella elementtitekniikalla tuotettiin edullisesti laadukasta ja luonnonläheistä asumista. Arkkitehtonisesti arvokas alue on suojeltu asemakaavalla ja valittu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Toimittaja Kristiina Markkasen haastatteluista ja valokuvaaja Lidia Tirrin kuvista koottu kirja antaa puheenvuoron ihmisille, jotka elävät arkeaan modernien julkisivujen takana. Markkanen ja Tirri halusivat selvittää, mitä pihlajamäkeläiset itse ajattelevat keskustelua herättäneestä asuinalueestaan. Kirjan kuvat vievät avariin ja valoisiin koteihin, joissa mitä ilmeisimmin viihdytään, ja asukkaiden haastatteluista avautuu uusi näkökulma arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun. Professori Kirsi Saarikangas on kirjoittanut kirjaan artikkelin muistin paikoista lähiötilassa. Kirjan tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.

Näyttely esillä Pihlajamäessä, Viikissä ja Sederholmin talossa Kirjan kuvista ja teksteistä koostetaan valokuvanäyttely, josta osa on esillä Pihlajamäen ostoskeskuksessa helmikuussa ja Viikin kirjastossa maalis-huhtikuussa. Kokonaisuudessaan näyttely nähdään Sederholmin talossa toukokuusta alkaen. Silloin voi satunnainen turistikin päästä näkemään, miten design ympäröi helsinkiläisiä myös kantakaupungin ulkopuolella.

Näköalapaikka – kertomuksia Pihlajamäestä
Pihlajamäen ostoskeskuksessa 4.2.–26.2.2012, ke–to 13–20, la–su 11–17
Viikin kirjastossa 8.3.–18.4.2012 ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16
Sederholmin talossa, Aleksanterinkatu 18, 12.5.–26.8.2012 ke–su 11–17, to 11–19

Kristiina Markkanen & Lidia Tirri: Näköalapaikka – kertomuksia Pihlajamäestä. Helsingin kaupunginmuseo 2011. 128 sivua, sidottu. ISBN 978-952-272-101-3. Hinta 28 e (sis. alv). Hinta on 28 euroa (sis. alv). Kirjaa saa Museokaupasta, Sofiankatu 4.