Kirjelmä lähiterveysasemien puolesta kymp-lautakunnalle

122
Pihlajamäen terveysasema
Pihlajamäen terveysasema

Kaupunginosayhdistysten työryhmä on puolustanut Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien säilyttämistä. Nyt Oulunkylään ollaan kaavoittamassa keskusta, johon terveysasemien toiminta kaavaillaan siirtää. Kaupunginosayhdistykset huomauttavat kirjelmässään 12.9.2023 kokoontuvalle kaupunkiympäristölautakunnalle, että kaavaehdotuksessa ei perustella suuren terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarvetta millään tavalla. Lopulta valtuustoon menevä asemakaava ei vielä ratkaise asiaa.

Kirjelmä kaupunkiympäristölautakunnalle:

Hyvät lautakunnan jäsenet,

Kaupunkiympäristölautakunnalle on valmisteltu ehdotus Oulunkylän keskustakortteleiden uudeksi asemakaavaksi. Siihen sisältyy myös ehdotus tontista suurelle terveys- ja hyvinvointikeskukselle, joka palvelisi Oulunkylää laajempaa aluetta.

Kaavaehdotuksessa ei perustella suuren terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarvetta millään tavalla. Esityksen liitteenä on monia laajoja ja konkreettisia selvityksiä, mutta ei mitään selvitystä sote-palvelujen tarpeista, liikenneyhteyksistä sote-palveluihin ja palvelujen keskittämisen vaikutuksista esimerkiksi lapsiperheiden, ikäihmisten ja muiden näitä palveluja käyttävien kannalta. Kaavaesityksen valmistelussa ei ole myöskään kuultu asiasta kyseisen laajemman alueen asukkaita ja kaupunginosayhdistyksiä.

Maunulan, Oulunkylän, Pakilan, Paloheinän-Torpparinmäen, Pihlajamäen ja Pirkkolan kaupunginosayhdistykset vastustavat alueen terveysasemien, neuvoloiden ja eräiden muiden sote-palvelujen keskittämistä Oulunkylään rakennettavaan jättikeskukseen. Liitämme oheen yhdistysten tätä koskevan kirjelmän sotepe-lautakunnalle ja esitämme, että se otetaan huomioon kaavaa käsiteltäessä.

Samalla kiinnitämme huomiota siihen, että myöskään sotepe-lautakunta ei ole päättänyt tämän laajemman alueen palvelujen keskittämisestä Oulunkylään. Helsingin sote-palveluverkkoa koskevan suunnitelmassa lautakunta toteaa, että suurten terveys- ja hyvinvointikeskusten malli ei välttämättä sovi kaikille kaupungin alueille.

7.9.2023
Milja Parviainen, Pihlajamäki-seuran sihteeri
Yrjö Hakanen, kaupunginosayhdistysten työryhmän jäsen, Pirkkola

Liite, kirjelmä sotepe-lautakunnalle:

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnalle, arvoisat lautakunnan jäsenet,

Oulunkylän keskustan uuden asemakaavan valmistelussa tuli esille, että Helsingin kaupunki aikoo lopettaa Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemat, neuvolat ja hammashoitolat. Palvelut aiotaan keskittää Oulunkylään perustettavaan uuteen suureen terveys- ja hyvinvointikeskukseen sekä isoon perhekeskukseen.

Asiasta ei ollut tiedotettu alueen asukkaille eikä meidän mielipiteitämme palvelujen keskittämiseen kysytty. Siksi alueen kuusi kaupunginosayhdistystä järjestivät huhtikuussa asiasta keskustelutilaisuuden Maunulan asukastalo Saunabaarilla.

Olemme tyytyväisiä siitä, että saimme paikalle terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen ja projektipäällikkö Lars Rosengrenin esittelemään suunnitelmia. Sovimme heidän kanssaan myös keskustelun jatkamisesta.

Tiedämme, että sote-lautakunta ei ole tehnyt päätöstä Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien lopettamisesta ja palvelujen keskittämisestä uuteen jättiyksikköön Oulunkylään. Meille kerrottiin, että asia on kuitenkin tulossa lautakuntaan.

Mielestämme alueen lähiterveysasemien, neuvoloiden ja eräiden muiden sote-toimipisteiden lopettamiselle ei ole perusteita. Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemat kuuluvat Helsingin parhaiten toimiviin. Sekä asukkaat että henkilöstö ovat niihin selvästi tyytyväisempiä kuin monien muiden terveysasemien kohdalla. Näiden terveysasemien alueille on myös tulossa lähivuosina paljon lisää asukkaita.

Palvelujen keskittäminen lisää eriarvoisuutta palvelujen saatavuudessa ja nostaa kynnystä palveluihin hakeutumisessa. Etenkin lapsiperheille, ikäihmisille, vammaisille ja pienituloisille pidemmät etäisyydet aiheuttavat vaikeuksia. Pakilasta, Paloheinästä, Pihlajamäestä, Torpparinmäestä ja osasta Maunulaa ei ole edes suoria joukkoliikenteen yhteyksiä Oulunkylän keskustaan.

Lähiterveysasemien lopettaminen ei ole myöskään kansanterveyden ja asuinalueiden kehityksen kannalta perusteltua. Lähiterveysasemilla kyetään paremmin ottamaan huomioon alueen asukkaiden tarpeet ja kehittämään yhteistyötä esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja asukastalojen kanssa. Myös moniammatillisten tiimien työtä voidaan kehittää tuomalla niitä enemmän palvelujen tarvitsijoiden luokse.

Toivomme, että voimme esitellä kaupunginosayhdistystemme kantaa ja keskustella kanssanne asuinalueittemme sote-palveluverkkoa koskevista suunnitelmista perjantaina 10.6. klo 8–9 kaupungintalolla, jossa apulaispormestarin toimeksiannosta on tapaamiselle ystävällisesti varattu kaupunginhallituksen kokoussali.

Kohteliaimmin Helsingissä 6.6.2022
Maunula-seura, Oulunkylä-seura, Pakila-seura, Paloheinä-Torpparinmäen kaupunginosayhdistys, Pihlajamäki-seura, Pirkkolan omakotiyhdistys