Kommentit koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelmat-selvitykseen

372

Pihlajamäki-Seura ry:n kommentit Opetusviraston toimeksiantona tehtyyn selvitykseen ”Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelma, kehittämisehdotukset vuosille 2008-2016)


Helsingin kaupungin Opetusvirasto / Opetuslautakunta

Asia Pihlajamäki-Seura ry:n kommentit Opetusviraston toimeksiantona tehtyyn selvitykseen ”Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelma, kehittämisehdotukset vuosille 2008-2016)

Opetusvirasto oli antanut lausunnon laatineille konsulteille työssä käytettävät laskentamallit ja taustatiedot. Mielestämme näissä oli puutteita, jotka haluamme korjata.

Pihlajamäkeä koskeva osuus on hyvin lyhyt sivulla 18. Opetusviraston tilaamassa lausunnossa on ehdotettu lakkautettavaksi Pihlajamäen ainoa ala-aste.

Lähiö on asukasmäärältään yksi koillisen alueen suurimmista. Pihlajamäen asuntokanta koostuu useamman huoneen perheasunnoista, joten lapsia täällä tulee olemaan tulevaisuudessakin. Alue on edelleen lapsirikasta verrattuna vaikka samalla sivulla esitettyyn uuteen Latokartanon alueeseen ( vuonna 2010 15 000 asukasta, koululaisia 281kpl). Pihlajamäen ja Pihlajiston kouluissa on lapsia yhteensä 569. Koulujen vaikutusalueella asuu 14 000 henkeä (Pihlajamäki, Pihlajisto, Savela, Viikinmäki). Pihlajamäen päiväkodeissakaan ei ole lapsipulaa, päinvastoin paikkoja on liian vähän, joten tulevaisuuskin lienee turvattu.

Pihlajamäen ala-asteen säilyttämisen puolesta haluamme tuoda esiin seuraavat seikat, joita ei ole huomioitu lausunnossa.

1.Erinomainen sijainti. Lopetetavaksi aiottu koulu sijaitsee yläasteen ja lukion vieressä, turvallisella ja virikkeisellä alueella urheilukentän, palloiluhallin ja tulevan nuorisopuiston alueella. Lapsien kasvaessa tutut koulumatkat säilyvät.

2. Pihlajamäen ala-aste on suojeltu koulurakennuksena ja myös sisätilat ovat suojeltuja kaupunginhallituksen ja valtuuston päätöksellä. Rakennus on sisätiloiltaan kunnossa ja remontoitu. Kiinteistövirastosta saamamme tiedon mukaan äskettäin on uusittu viemäriputket. Koulun sisäilma on viimeisessäkin Ympäristöviraston mittauksessa ollut moitteetonta. Rakennus kaipaa pintaremonttia ja piha-alueen kunnostusta. Lähialueen korjaukseen on tehty jo suunnitelma ja saatu varat Yläasteen koulun tiloja lainaamalla remontit on voitu toteuttaa koulutoimen kärsimättä. Ala-aste on hyvässä käyttökunnossa, suojeltuna koulurakennuksena se joudutaan kuitenkin korjaamaan. Luontevimmin se tietenkin palvelisi edelleen ala-asteen kouluna.

3. Oppilaspaikkojen vaadittu laskutapa antaa väärän kuvan puuttuvista oppilaista. Esitettyä määrää tyhjiä pulpetteja tai luokkahuoneita ei löydy, eikä tilaakaan niille. Laskelmissa on koulurakennusten raakaneliömäärä jaettiin siten, että oppilasta varten arvioitiin tarvittavan 12-13 neliötä tilaa. Näin saatiin koulun hypoteettinen oppilasmäärä. Tällä laskutavalla eniten oppilaita puuttui kouluista, joissa on leveät rappukäytävät, paljon erikoisluokkia, kirjasto, juhlasali, jne. Ilmeisesti Opetusvirasto haluaa vähentää Rakennusvirastolle maksettavia vuokria. Siis pyrkii saamaan virastokohtaista kustannussäästöä. Toisaalta rahat tietenkin ohjautuvat muiden virastojen kautta kaupungin kassaan. Tällä laskentatavalla päädyttiin siihen, että Pihlajamäestä puuttuu 127 oppilasta ja Pihlajistosta vielä enemmän 165. Ilmeisesti koulurakennukset ovat todella monipuolisia. Hieman parempi laskutapa olisi ottaa huomioon vain koulujen käyttöneliöt..

4. Arvion pohjana oleva oppilaaksi ottoalue väärä. Lausunnossa ei oltu huomioitu, että Pihlajamäen koulun oppilaaksi ottoalue käsittää myös Savelan alueen ja näköetäisyydellä, tien toisella puolella olevan varsinaisen Malmin alueen. Kyselymme mukaan, vain oppilaat, jotka tarvitsevat erityisopetusta, käyvät koulunsa muualla. Koulumatka Savelasta on vain pari sataa metriä. Savelalaisille emme huomanneet annetun korvaavaa koulua.

5. Korvaavaa koulua ei ole. Pihlajamäen ala-astetta korvaamaan on esitetty Pihlajiston ala-aste ja Viikinmäen koulu. Lausunnossa ei mistään käy ilmi, ettei Viikinmäen koulua ole olemassa. Viikinmäki on pieni asuinalue Helsingin jätevedenpuhdistuslaitoksen katolla. Taloja sinne voi rakentaa vain rajoitetusti onton pohjan takia. Kaavassa aiemmat kerrostalot on korvattu pientaloilla. Viikinmäkeläisten koulumatka Pihlajistoon on lyhyt. Nämä koulut olisivat näköetäisyydellä toisistaan. Toisaalta Pihlajamäessä ei olisi koulua lainkaan. Emme ymmärrä rahan tuhlausta uuteen 200 oppilaan kivijalkakouluun. Laskelmissa ei näy, paljonko uuden Viikinmäen koulun rakentaminen maksaa, joten sitä ei ole merkitty kuluksi.

Pihlajamäen ala-asteen lakkauttamiseen päätynyt lausunto on perusteiltaan kestämätön. Taustoja ei ole selvitetty tai ne on annettu puutteellisina toimeksiannon tekijöille. Mielestämme kouluissamme on paljon lapsia verrattuna monen uuden alueenkin kouluun. Lapsimäärä on pysynyt samana vuosia, johtuen alueen runsaasta perheasuntokannasta. Ei ole järkevää rakentaa uutta korvaavaa koulua, koska lasten koulumatka Pihlajistoon lyhyt. Pihlajamäen suojeltu koulurakennus on alueen eri kulmalla ja hyvin sijoittuneena yläasteen ja urheilukenttien viereen. Koulu pitää suojeltuna kohteena korjata oli se ala-astekäytössä tai ei.
Esitämme, että virheellisiin tietoihin ja erikoiseen oppilaspaikkojen laskentamalliin perustuva lakkautusesitys hylätään.

Pihlajamäki-Seura ry Helsingissä 14.12.2006

puheenjohtaja Vesa Koskela             sihteeri Pirjo Veijalainen