Kun peukalo ei enää riitä

482

Oleniuksen koneliike on viherpeukalon paratiisi, ainakin mitä tulee puutarhanhoidon järeämpään kalustoon. Ja miksi tyytyä puutarhaan, kun hoitotyöt voi laajentaa metsiin ja kiinteistöille. Ottaisin ruohonleikkurin, moottorisahan, lumilingon, lehtipuhaltimen, peräkärryn…

Oleniukselle suuntaavat niin puutarhan- tai metsänhoidon ammattilaiset kuin omalla tontillaan puuhailevat yksityiset asiakkaatkin. 

– Vapaa-ajan sahaaminen on kasvussa ja myös puistopuoli on menossa ylöspäin, metsäpuoli sen sijaan on laskussa, liikkeen vetäjä Kenneth Olenius kuvailee alan trendejä.

– Nykyään pitää olla koneet kaikkiin töihin, lumilingoista lehtipuhaltimiin. Alan isot toimijat hakevat kilpailukykyä paremmalla tehokkuudella, yksityiset apua raskaimpiin töihin.

Tehokasta tilankäyttöä

Yritys muutti vuonna 1984 Käpylästä Pihlajamäkeen isompiin tiloihin. Koneliike on vallannut Maasälväntien päässä sijaitsevan rakennuksen vähitellen kokonaan omaan käyttöönsä. 

Oleniuksen kanssa taloa asutti jonkin aikaa räjähdys- ja rakennusliike.

– RR-palvelu ehti louhia talon alle suuret tilat räjähteitä varten ja saunatilatkin tuonne kellariin oli suunniteltu. Kun yritys muutti pois, me levittäydyimme koko kiinteistöön. 

Talon uumeniin mahtuu uskomaton määrä tiukkaan pakattua ja parkkeerattua tavaraa, josta osa ajetaan aamulla ulos ja illalla taas takaisin sisälle. Osaksi paremmin näytille, osaksi siksi, että asiakkaat mahtuisivat sisälle.

Tuttu ja turvallinen

Kenneth Olennius ryhtyi vetämään isänsä perustamaa firmaa vuonna 1997. Nyt yritys työllistää kahdeksan henkeä ja sen liikevaihto on 2-3 miljoonaa euroa vuodessa. 

Kaluston myynnin lisäksi Olenius korjaa ja huoltaa koneita sekä myy niihin varaosia. Tärkeimpiä asiakkaita ovat kaupunki, kiinteistöhuoltoyritykset ja seurakunnat. 

– Olemme olleet niin pitkään alalla ja tässä samassa paikassa, että meidät tunnetaan ja löydetään hyvin. 

Ympäristöä ymmärtäen

Oleniuksen myymissä koneissa "uusinta uutta" on ympäristöystävällisyys: laitteet uudistuvat päästösäännösten vuoksi tiuhaan tahtiin. Tänä vuonna määräykset kiristyvät taas.

–  On ymmärrettävää, että tähän suuntaan mennään. Tunnin ajelu vanhalla ruohonleikkurilla tuottaa päästöjä saman verran kuin 800 kilometrin ajo uudehkolla autolla – ja Suomessa on noin miljoona ruohonleikkuria, Kenneth muistuttaa. 

Koneliikekin toimii ympäristöystävällisesti. Se on kannattavaa, sillä jatkojalostajat hakevat yrityksen tuottaman jätteen, kuten vanhat akut, öljyn ja metalliromun. 

Ilmastonmuutos vaikuttaa konekauppaan toisin: lumilinkoja kaupattiin tänä talvena vain vähän. 

Pihlajamäen yrityksiä esittelevä juttusarja on edennyt Salaattisiskoista Vaten ja Paitamyllyn kautta Oleniukselle. Minne seuraavaksi?

– Kesää kohtihan tässä mennään ja pitäisi hankkia uudet aurinkolasit. Löytyisiköhän siltä postin viereiseltä optikolta sopivat, Kenneth pohtii.

Toimittaja kääntää tähtäimensä optikon suuntaan. Siitä toukokuun lähiölehdessä.

Teksti ja kuva: Riitta Sivonen

Tämä artikkeli on julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 1/2008