Lähikauppoja

Lähikauppa oli ennen lähempänä

Pihlajamäessä oli lähiön alkuaikoina viisi lähikauppaa ja ostarilla vielä kolme isompaa elintarvikeliikettä. Viimeinen lähikauppa lopetti Rapakivenkujalla 1990-luvun alussa. Nyt on ostarilla enää yksi ruokakauppa. Malmin suurten markettien ja erikoistavarakauppojen vetovoimalle vastusta antaa uusi Prismakeskus Viikissä.

Graniittitien HOK:n talossa on toiminut mm. kuntosali. Nyt talo on toimistona. Vuolukiventien Tkaupan paikalla on ravintola ja sen vieressä kampaamo. Rapakivenkujan Kukkurakauppa lopetti -90-luvun alussa. Sen tiloissa oli pari vuotta konekorjaamo ja vuonna 1995 paikalle tuli nykyinen TK Kone Center. Rakennuksen toisessa päässä nykyisen pitserian paikalla oli muinoin koululaistenkin suosima kahvila.

– Kuppi kuraa, tuplasokeri ja tissilikööri – ja tuo Siiri se kupissa! oli eräällä Eusella tapana huikata sisään astuessaan.

Ostarin haasteita

Pihlajamäen ostarilla on ollut palveluja joka lähtöön: kirjasto, bingo, kolme eri pankkia ja posti; ruokakaupat Elanto, HOK ja K-kauppa RoiLa; vaatteita myyvät Malmin asuste, Anjan asuste, Papukaija ja Parttipuoti; kirja- ja rautakauppa, kemikalio, Salmisen sähköliike sekä kankaita ja ompelutarvikkeita myyvä Ellehto. Nyt ostarilla on apteekki, kukkakauppa, kauneushoitola ja parturi–kampaamoita, terveyskeskuksen fysioterapia, yksi ruokakauppa ja pankki.

Ostarin ravintolamaailma on kasvanut, ja se on keskittynyt uudelle 1971 valmistuneelle puolelle. Ennen ostarilla oli vain yksi ravintola, HOK:n Tilhenpesä, josta sai ihan maukasta ruokaakin. Tilhenpesä sijaitsi 1968 valmistuneella vanhalla puolella, suunnilleen nykyisen S-marketin leipäosaston kohdalla.

Alkuaikoina rakennuksen toisessa päässä oli nuorison suosima Elannon baari Kivitasku. Sen suurten ikkunoiden ääressä, paraatipaikalla, istui aina liuta nuoria miehiä, joten aikasen tarkkana sai siitä likkaihminen ohi kävellessään olla. Vatsa sisään ja rinta ulos!

Ostarin palvelujen yksipuolistuttua asiakkaat ovat suunnanneet kuka Malmille, kuka Itäkeskukseen. Nyt uusi Prismakeskus kalastelee väkeä.

– Uusia kauppakeskuksia syntyy kuin sieniä sateella. Meidän vahvuuksiamme ovat läheisyys ja omien kanta-asiakkaidemme tunteminen. Silti meidänkin on uusiuduttava sekä panostettava entistä enemmän hyvään palveluun, ostarin yrittäjien puhjeenjohtaja, apteekkari Maija Holopainen sanoo.

Hän toteaa samaan hengenvetoon, että ostarin uuden puolen epävarma tilanne vaikeuttaa siinä toimivien yritysten tulevaisuuden suunnitelmia. Esillähän on ollut kaksi vaihtoehtoa: uuden osan laajentaminen tai sen purkaminen ja kokonaan uuden rakentaminen.

– Yrittäjäyhdistykseen kuuluvat liki kaikki ostarin yrittäjät. Me pyrimme osaltamme parantamaan ostarin viihtyisyyttä, mm. keväisin kukkaistutuksin ja joulukoristeluin. Järjestämme ostarilla tempauksia ja olemme mukana muissa tapahtumissa, yhteistyössä mm. Pihlajamäki-Seuran ja lähiöaseman kanssa.


Ässä pysyy ja paranee


Pihlajamäen asukkaita on huolestuttanut ostarin S-marketin kohtalo – käykö sille uuden Prisman satellittiina samoin kuin pienille lähikaupoille aikoinaan kilpailussa ostarin kauppojen kanssa?

– Meillä on kauppa remontin jäljiltä loistokunnossa, nyt keskitytään myyntiin ja asiakaspalveluun, sanoo S-marketin uusi päällikkö Ari Moilanen. Hän aloitti työssään lokakuun alussa.

– Kivoja asiakkaita täällä Pihlajamäessä on, eikä meno ostarilla ole sen kummempaa kuin muuallakaan. Kauppa on iltapainotteista, joten pyrimme kehittämään kassapalveluja siten, ettei pitkiä jonoja synny, hän lupaa.

Entä ehtiikö nykyinen lähikauppias enää jutella asiakkaittensa kanssa?

– No mikä ettei! Ottakaa vaan hihasta kiinni, kysykää ja antakaa reilusti palautetta, Ari Moilanen sanoo.

HOK-Elannon marketkaupan toimialajohtaja Veli-Matti Liimatainen lupaa, että S-market pysyy Pihlajamäessä.

– Tavoitteenamme on luoda kattava palveluverkosto. Tähän kuuluvat Viikin ja Pihlajamäen alueella niin S-marketit, Alepat kuin uusi Prismakin. Kaikki vanhat liikkeet siis säilyvät, Liimatainen sanoo.

Niin pihlajamäkeläisten kuin viikkiläistenkin toiveena on pohjoisen suuntaisten ramppien rakentaminen Lahdentielle. Nyt Prisman liikenne rasittaa asuntoalueiden katuja. Samalla asialla on HOK-Elanto, jolle ramppien merkitys kasvaa entisestään ensi toukokuussa, kun Pihlajiston Esso muuttuu S-ryhmän ABC Deliksi.

Teksti ja kuvat: Riitta Sivonen

Tämä artikkeli on julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 3/2007.