Lauri Silvennoinen (1921-1967)

1218

Lauri Silvennoinen valmistui arkkitehdiksi vuonna 1949. Hän perusti oman toimiston vuonna 1953 työskenneltyään sitä ennen Aravassa ja Alvar Aallon toimistossa.

Silvennoisen tunnetuimmat työt olivat tulosta kilpailumenestyksistä. Keravan seurakunnan hautausmaa siunauskappeleineen, Tampereen Kalevankankaan asuintaloalue ja Pihlajamäen Saton puolen kerrostalot, myymälät ja vanhainkoti sekä kansakoulu ovat hänen käsialaansa. Pihlajamäen jälkeen Silvennoinen piirsi kerrostaloja myös Kontulaan ja Mellunmäkeen. Tammisalon kirkko valmistui vuonna 1966. Roihuvuoren kirkko, jonka Silvennoinen sai suunniteltavakseen kilpailuvoiton seurauksena, vihittiin hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1970.

 

Lauri Silvennoisen suunnittelemat tornitalot ovat monelle Pihlajamäen maamerkki. Julkisivu kylmään koilliseen…
Kuva: Tuomas Työrinoja.

 

 

 

… ja julkisivu lämpimään lounaaseen. Korkealla kalliolla sijaitsevista asunnoista aukeavat hienot näköalat merelle ja Helsingin keskustaan asti.
Kuva: Riitta Sivonen.

 

 

 

 

Silvennoisen pitkien ja matalien lamellitalojen osoitteita ovat Kiilletie ja Vuolukiventie. Taustalla Silvennoisen tornit. Kuva: Mikko Tainio

 

 

 

 

 

Linjakas Pihlajamäen ala-aste.

 

 

 

 

 

Silvennoinen oli toisessa maailmansodassa lentäjänä. Hänen koneensa ammuttiin alas. Kerrotaan, että hänen hypätessään koneesta laskuvarjo ei auennut täysin. Pehmeä suo oli pelastanut hänen henkensä, mutta hän sai vamman selkäänsä. Juuri ennen kuolemaansa hän oli saanut tietää lääkäreiltä, että hänen selkänsä oli parantunut.