Lähiöaseman nuorisoilta poiki kuukauden sopimuksen

254

Pihlajamäen lähiöaseman nuorisoilta 17.11. keräsi paikalle toistakymmentä rohkeaa, sanavalmista ja keskustelevaa nuorta. Nuorisoilta järjestettiin nopealla aikataululla, jotta nuorten kanssa päästiin heti keskustelemaan akuuteista ja polttavista nuorten vapaa-ajan viettoon liityvistä asioista.

Illan keskustelua alusti mainiosti erään nuoren kirjoittama teksti Pihlajamäen verkkosivujen keskustelupalstalle. Suuriksi kysymyksiksi nousivat rappukäytävissä oleskelu, ilkivalta sekä ostoskeskuksen S-marketissa norkoilu. Nuorten, aluepoliisi Jari Salmen ja Liusketie 3:n isännöitsijä Juha Myllyniemen lisäksi paikalla oli nuorisotalon ohjaajia sekä aluetyöntekijä.

Innokkaimmat nuoret saapuivat jo hyvissä ajoin lähiöön – mässypöytä veti puoleensa.

Miksei nuoristotalo ole auki?

Nuoret olivat pahoillaan siitä, että nuorisotalo ei ole auki riittävän usein ja oikeisiin kellonaikoihin. Eräs nuorista kysyikin ohjaajilta, ettekö pidä nuorista? Nuorten näkökulmasta kysymys on siis pitkälti siitä, että nuorille ei ole tarjolla paikkoja, joissa viettää aikaa. Niinpä paikka haetaan rappukäytävistä, pihojen huvimajoista jne.

Viikin nuorisotalotoimintaan nuoret eivät olleet halukkaita osallistumaan – syynä etäisyys ja asuinalue, jota ei koeta omaksi. Aikuiset toivat esille, että  suurten nuorisojoukkojen kerääntyminen saattaa luoda pelokkuutta ja turvattomuutta muissa asukkaissa. Töhryille ja ilkivallan teoille vaihtoehtoja ei annettu – niitä ei saa tehdä ja se on rangaistavaa toimintaa. Tilaisuudessa olleet nuoret ottivat asian vakavasti ja lupasivat omalta osaltaan pitää huolen, että ikävyyksiä ei hankita.

Sopimus S-Marketin kanssa

Ostarilla ja kaupan sisätiloissa norkoiluun liittyvään keskusteluun nuoret asennoituivat ymmärtävästi ja rakentavasti, vaikka osa nuorista koki tulleensa kohdelluksi epäreilusti saatuaan porttikieltoja syyttä suotta. Tähän keksittiin ratkaisuksi, että nämä nuoret pääsevät keskustelemaan asiasta henkilökohtaisesti S-marketin päällikön Ari Moilasen kanssa. Samalla sovittiin, että vastedes nuoret eivät mene ostoksille suurella joukolla vaan kaksi kerrallaan. Sovittiin myös, että pelikoneilla eivät pelaa kuin ne, joilla on siihen lain vaatima oikeus ja nuorempien puolesta ei pelata.

Seurantajaksoksi sovittiin kuukausi. Jos kaikki menee hyvin, järjestetään lähiössä eli lähiöasemalla nuorten hevikaraokeiltamat mässyineen. Herkut on luvannut tarjota S-market. Sovittiin myös, että nuoret viestivät näistä asioista keskuudessaan, jotta mahdollisimman moni ymmärtää, miten jatkossa toimitaan.

Tekst ja kuva: Sini Heino-Mouhu