Mississippiltä Tanskan kautta Vantaanjoelle

405

42-vuotias Tim Lothar oli takonut 25 vuotta rumpuja erilaisissa rock-, jazz-, pop- ja bluesbändeissä, kunnes hän
kuusi vuotta sitten kuuli levyltä Robert Johnsonin (1911–1938) esittämää bluesin vanhimpiin tyylilajeihin kuuluvaa
delta bluesia. Rumpukapulat jäivät siihen.

– Kuulemani musiikin surumielisyys ja melankonia koskettivat minua. Ihmettelin miten joku osasi laulaa niin sielukkaasti, Juttutuvassa 10. huhtikuuta keikan heittänyt Lothar muistelee.

– Se oli yksinkertaista mutta samalla monimutkaista.

Delta blues, jota pidetään osittain päällekkäisenä country bluesin kanssa, viittaa Mississippi-joen köyhään suistoalueeseen Yhdysvaltain eteläosassa.

Ensimmäiset tyylilajin esiintymiset ovat 1880-luvulta. Alkuperäinen delta blues oli tyypillisesti yhden muusikon esittämää, ja soittimena oli yleensä kitara, viulu, huuliharppu, perkussio, haitari tai peräti sikarilaatikoista tehty kitara.
Lajityypin laulua kuvaillaan sanoilla melankolinen, surullinen ja intohimoinen.

Tanskalainen kuunteli Johnsonia ja muita aikalaisia lisää – kuten Charlie Pattonia, Blind Willie Johnsonia ja Son Housea – ja tarttui itsekin kitaraan ja ryhtyi covereiden esittämisen lisäksi tekemään omaa musiikkia.

Tarkkaa määritelmää sen luonteesta hän ei osaa kertoa:

– Joudun usein kysymään itseltäni, onko se bluesia. Siinä on vaikutteita monesta suunnasta, delta bluesin lisäksi ainakin popista. Surumielistäkin se on.

Kitaransoiton harjoittelu ja riimien rustaaminen kannatti. Tim Lothar alkoi saada klubi- ja festarikeikkoja ympäri Eurooppaa. Ensialbuminsa ”Cut to the bone” (2006) sai hyvin myönteisen vastaanoton, kuten myös
toinen ”In for the ride” (2008), joka sisältää delta blues -covereiden lisäksi omia biisejä. Jälkimmäinen valittiin Tanskassa vuoden parhaaksi blueslevyksi, ja itse mies sai parhaan tanskalaisen
bluesmuusikon tittelin.

Laulamisen ja soittamisen lisäksi Pihlajamäki goes Bluesin ensimmäinen ulkomainen artisti taitaa tarinoimisen bluesista
ja entisen ajan artisteista. Eturiviin kannattaa siis pyrkiä. Jos ei ehdi kuulla miestä Kiillepuistossa, uuden mahdollisuuden antaa Tim Lotharin saman illan keikka Juttutuvassa klo
21 (Säästöpankinranta 6).

Teksti:
Tanja Railo

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 1/2010