Nimeä Pihlajamäen hiidenkirnut

777
kontrasti2.jpg
kontrasti2.jpg

Pihlajamäki-Seura järjestää Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja kaupunginmuseon kanssa avoimen kilpailun, jossa etsitään nimiä Suomen vanhimmille hiidenkirnuille.

Pihlajamäessä, keskellä Helsinkiä, sijaitsevat hiidenkirnut ovat arvokas luonnonmuistomerkki, jonka tunnettuutta nimikisan on tarkoitus lisätä. Toinen kirnuista on Suomen suurimpia.

Osallistu Pihlajamäen kotisivuilla

Nimikilpailuun voi osallistua 12.2.–30.3.2008 Pihlajamäen kotisivuilla osoitteessa www.pihlajamaki.info. Nimiehdotusten keksimistä helpottaa kisasivuilta löytyvä runsas kuva- ja tietopaketti Pihlajamäen hiidenkirnujen geologiasta, hiisiuskomuksista ja hiidenkirnujen löytymisestä. Tästä kisaan >

Voittajajanimet valitsee raati, jonka jäseniä ovat geologi Antti Salla Helsingn kaupungin ympäristökeskuksesta, museolehtori Anna Salo kaupunginmuseosta sekä tiedottaja Päivi Seikkula ja biologi Sampsa Lommi Pihlajamäki-Seurasta. Raati valitsee kirnuille osuvat ja niiden historiaan sopivat nimet. Nimikilpailun suojelija on kirnut löytänyt arkkitehti Sulo "Suti" Savolainen.

Voittaja palkitaan

Voittajanimien ehdottaja saa palkinnoksi sadan euron lahjakortin sekä valintansa mukaan Hiidenkiven, Suomen Luonnon tai Tiede-lehden vuosikerran. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan muita palkintoja. Tarkemmat tiedot palkinnoista, niiden jaosta ja kilpailuun osallistumisesta kerrotaan Pihlajamäen kotisivuilla www.pihlajamaki.info.

Voittaneet nimiehdotukset julkistetaan kevät–kesällä. Nimikilpailun voittajille ilmoitetaan voitosta suoraan.

Ainutlaatuiset kirnut

Pihlajamäen hiidenkirnut ovat vanhempia kuin viimeisin jäätiköitymiskausi eli yli 50 000 vuotiaita, mahdollisesti paljon vanhempiakin. Siksi ne ovat ainutlaatuisia Suomessa ja koko Skandinaviassa. Kirnuista isomman suurin halkaisija on 6,9 metriä, suurin syvyys 8,45 metriä ja sen suurin jauhinkivi on halkaisijaltaan 1,6 metriä ja painaa noin 6 tonnia.

Molemmat Pihlajamäen hiidenkirnut ovat siirtäneet jopa teitä. Niiden löytyminen perättäisinä vuosina 1993 ja 1994 sekoitti viereisen Rapakiventien alikulkuluiskan rakentamisen kahdesti.

Helsingin kaupunki rakentaa Pihlajamäen hiidenkirnuille keväällä 2008 uuden katselutasanteen. Valitut nimet tulevat näkyviin hiidenkirnualueelle. Kirnujen nimiäiset pidetään uudella katselutasanteella kevät–kesällä.

Kilpailun käytännön toteutuksesta ja tiedotuksesta vastaa www.pihlajamaki.info.

Lisätietoja:

  • Nimikilpailusta: tiedottaja Päivi Seikkula,
    paivi.seikkula(at)gmail.com, puh. 040 700 5410
  • Hiidenkirnujen geologiasta: geologi Antti Salla,
    antti.salla(at)hel.fi, puh. (09) 310 32016
  • Hiisiuskomuksista: museolehtori Anna Salo,
    annal.salo(at)hel.fi, puh. (09) 3103 6632
  • Pihlajamäen hiidenkirnujen löytymisestä: arkkitehti Sulo Savolainen, sulo.savolainen(at)kolumbus.fi, puh. 050 541 6644