Paitamylly pyörii ja menestyy

407

Kukapa olisi arvannut, että Pihlajamäen ostarin kellarissa pyörii kolmen miehen voimin yksi Suomen suurimmista bändipaitoja painavista tekstiilipainoista: sieltä lähtee ulos 500–1000 fanipaitaa päivässä. Oman suosikkibändin paitaa ei kuitenkaan kannata lähteä etsimään Paitamyllystä, sillä yrityksellä ei ole vähittäismyyntiä eikä se varastoi paitoja. Valmiit tuotteet lähtevät painosta saman tien.

Edellisessä lähiölehdessä esitelty kalusteasennusliike Vate kaipasi lisätietoa ostarille, entisen K-kaupan alakertaan, ilmestyneestä paitapainosta. Yllätys oli, että Paitamylly on toiminut kellarissa jo viisi vuotta.

– Meidät huomattiin vasta sitten kun laitoimme kyltin tuohon portaiden yläpäähän, painon toinen omistaja Esa Hyvönen toteaa. 

– Kolme ensimmäistä vuotta olimme vuokralla toisaalla tässä samassa kellarissa ja nyt kaksi vuotta on tehty hommia näissä omissa tiloissa, Timo Repo kertoo.

Fanipaitaa vauhdilla

Paitamyllyn tuotannosta 99 % on paitoja. Tuotteet ovat pääosin musiikkiaiheisia, ja niitä teettävät bändien lisäksi monet taustaorganisaatiot. Omistajakaksikolla on hyvät yhteydet ja pitkä kokemus alalta – yhteensä 50 miestyövuotta. Yritys työllistää heidän lisäkseen Timo Purasen.

– HIM:llä ja Rasmuksella aloitettiin. Ai tunnetuin? No oisko Paul McCartney, Repo hymähtää.

Kolmikko puskee töitä tiukkaan tahtiin, parhaimmillaan valmiita paitoja syntyy 300 kipaletta tunnissa. Painotyön hyvä laatu, eli kirkkaat, hyvin peittävät ja kestävät värit teettävät paljon työtä. Laatu ja varmat toimitukset pitävät kuitenkin asiakkaat uskollisina.

– Kesä on sesonkiaikaa, silloin ei ehdi edes laskuja kirjoittaa, virnistelee Esa ja toteaa, ettei miehillä viime vuonna ollut yhtään työtöntä päivää.

Koneet kovilla

Fanipaitaa syytävä 7-sakarainen ”paitamylly” on virallisesti 8-värinen tekstiilipainoautomaattikone. Sen vieressä hurisee vanhempi 6- värimanuaalipainokone, jota tarvitaan mm. kaksinkertaista kangasta olevien huppareiden huppujen työstämiseen.

– 20–30 kappaletta on pienin määrä, joka meillä kannattaa teettää. Sitä pienemmät määrät ohjaamme yhteistyökumppaneille. Paitamallimme ovat nähtävillä nettisivuillamme www.paitamylly. fi . Painoaineiston otamme vastaan digitaalisesti sähköpostilla ja toimitusaika on pari viikkoa, Timo kertoo.

Silkkipainolaattojen pesussa käytettiin ennen voimakkaita kemikaaleja, mutta nykyään aineet ovat ympäristöystävällisiä. Toimitilossa riesana on tekstiilipöly, joka tunkeutuu tietokoneidenkin sisuksiin ja tekee siellä tuhojaan.

– Toiveissamme on saada tuosta vierestä jossain vaiheessa lisää tilaa, jotta saamme kunnolla erotettua toimiston ja tuotantotilat, Timo kertoo. Timo pitää Pihlajamäkeä etenkin liikenneyhteyksien puolesta hyvänä paikkana firmalle, mutta ostarin uuden puolen kohtalo huolestuttaa. Ison firman muutto olisi vaativa ruljanssi.

Entä mihin suuntaan Paitamylly toimittajan seuraavaksi pyöräyttää?

– Tarvitsin moottorisahaan uutta terää ja googlasin Oleniuksen, joka yllätyksekseni toimii täällä Pihlajamäessä. Siitä olisi kiva kuulla lisää, Timo sanoo.

Teksti ja kuva: Riitta Sivonen

Tämä artikkeli on julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 3/2007.