Partio luo vastavoimaa ”ei kuulu mulle” -asenteelle

380

Pihlajamäen vireä partiolaistoiminta on tarjonnut lapsille mielekästä tekemistä jo pitkään. Englannista sadassa vuodessa yli kahteen sataan maahan levinnyt nuorisoliike kasvatti juurensa Pihlajamäen kalliosammaleeseen jo 45 vuotta sitten. Täkäläinen poikalippukunta kulkee nimellä Aarnikarhut, ja tyttöjen vastaava on nimeltään Aarnivalkeat.

Lippukunnilla on Pihlajamäessä yhteinen tapaamispaikka eli kolo, ja ne tekevät paljon yhteistyötä. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana noin 150 lasta.

Aarnivalkeiden lippukunnanjohtaja Kaisa ”Manta” Korhonen, 25, liittyi partioon 8-vuotiaana, samaan lippukuntaan, josta hän nyt vastaa. Mikä partiossa viehättää?

– Yhteisöllisyys, paljastaa nykyisin Kumpulassa asuva opiskelija. – Partiossa kaikki tehdään yhteisvoimin ja vapaaehtoisperiaatteella. Etenkin eräolosuhteissa oppii tuntemaan partiokaverinsa paremmin kuin missään muualla.

– Luottamus on yksi vahvimmista partiota koossa pitävistä voimista, Korhonen jatkaa. – Nuoriin luotetaan, ja sen avulla he oppivat kantamaan vastuunsa ja velvollisuutensa.

Lippukunnissa on omat ryhmät eri-ikäisille. Pienimpiä kutsutaan sudenpennuiksi. Korhonen itse johtaa Tarpojat-ryhmää, jossa on seitsemäsluokkalaisia tyttöjä. Ikäryhmäjaot ovat asteittain muuttumassa Suomen Partiolaisten ohjelmauudistuksen myötä.

– Yläasteikäisille annetaan enemmän sellaista ohjelmaa, joka vastaa heidän kehitystarpeitaan, kertoo Korhonen. – Tähän mennessä melkein kaikista kahdeksasluokkalaisista on tullut ryhmäjohtajia. Uudessa ohjelmassa siirrytään ryhmänjohtajaksi myöhemmin.

Seikkailuja Pihlajamäestä Kiinaan

Lippukunnanjohtaja Korhosen mukaan partio sopii kaikille.

– Partioon kannatta liittyä, koska se on yksi iso elämys. Minulle se on antanut mahdollisuuden matkustaa partioretkelle Kiinaan asti. Kun liittyy mihin tahansa lippukuntaan, liittyy samalla maailmanlaajuiseen yhteisöön.

– Monelle kaupunkilaislapselle voi olla uutta se, että pääsee metsään retkeilemään, hän jatkaa. – Eihän kaikilla perheillä ei ole mökkiä tai tapana käydä ulkoilemassa vaikkapa Nuuksiossa.

Partiolaisharrastus ei ole kalleudella pilattu. Vuoden jäsenmaksu on noin 30 euroa. Retket, joita tehdään muutama kaudessa, maksavat 15 euroa ja leirit vähän enemmän.

Viikoittaisissa partiokokouksissa ohjelma vaihtelee. Se saattaa olla vaikka peli-ilta Megazonessa tai kaupunkipartiokilpailu, mikä on linjassa Korhosen näkemyksen kanssa, että vuosikymmenten saatossa partio on mennyt toiminnallisempaan suuntaan. Yhteiskunta on muuttunut ja partio sen myötä. Muodollisuudesta on tingitty.

Yleensä partio aloitetaan syksyllä. Mikäli ryhmissä on tilaa, mukaan pääse toki muulloinkin. Asiaa voi tiedustella Korhoselta numerosta 050-5363 910.

Teksti: Tanja Railo
Kuvat: Gioanna Iacono

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 4/2008