Pihlajamäen kirjamessut 11.–13.11.

778

Pihlajamäen kirjamessut on Helsingin ensimmäisen betonilähiön omaehtoinen, moniääninen ja kaikin puolin lähestyttävä tapahtuma. Kirjamessut tuo luoksesi pihlajamäkeläisiä ja Pihlajamäkeen liittyviä kirjailijoita ja tekijöitä, ja tarjoaa sinulle ison määrän mahdollisuuksia kokeilla ja treenailla sanataiteen eri muotoja. Vapaa pääsy, tervetuloa!

AIKATAULU

PERJANTAI 11.11.

13-14.30 Kirjallisuusbingo. Kirkon alakerta.
14- Marko – maanläheinen Avaruusseikkailu, J. Kallosuo. Asukastalo.
15-16 Lavarunouspaja, vetäjänä Juho Kuusi. Asukastalo.
17-19 Videopaja nuorille, vetäjänä Olli-Pekka Jauhiainen. Nuorisotalo, ateljee.

LAUANTAI 12.11.

10-12 Satuja yli rajojen – non-stop satuhetki, klo 11.30 Ilona Partanen & Talo nimeltä Panda. Kirkon alakerta.
13.30-15.30 Mielikuvitushahmo-työpaja, vetäjänä Ilona Partanen. Viikin kirjasto
14-15.30 Tarinatehdas, vetäjänä Jenni Linturi. Nuorisotalo, ateljee.
14-16 Videopaja, osa 2. Nuorisotalo, videohuone.

Nuorisotalon sali:
15.30- Esikoiskirjailijat: Vereslihaista draamaa. Keskustelemassa Venla Pystynen ja Tanja Railo.
16- Rajaan tarina. Anna Murtolan laulullinen muotokuva.
16.30- Naiset maailman tuulessa. Liisa Isotalo haastattelee Anita Näslindh-Ylispangaria.
17- Oma elämä fiktion aineistona. Sami Oskari Lahtinen Jenni Linturin haastateltavana.
17.30-18.30 Päiväkirjat Pihlajamäki 1962-1984. Juha Torikka alias Lauri Mätäs Sannaleena Lapinojan haastateltavana.

19-21. Kino71 esittää – Juho Kuosmanen: Hytti nro 6. Pihlajamäen kirkko.

SUNNUNTAI 13.11.

12-17 Kirjakirppis ja lastenkirjojen lahjoituspiste. Nuorisotalon aula.

Nuorisotalon sali:
12-13.30 Non-stop lukupiiri ja pop-up kirjasto.
14- Tulevaisuuden historiallinen romaani. Keskustelemassa Nura Farah, Anita Näslindh-Ylispangar ja Jenni Linturi.
14.45- Kirjallinen luokkaretki. Keskustelemassa Olli-Pekka Jauhiainen ja Tanja Railo.
15.30- Lähiö rikosromaaneissa, dekkarikirjailija Risto Malin kertoo.

17- Runokaraoke, klo 17.30 lavalla kansanmuusikko Emmi Kuittinen. Pihlajamäen kirkko.

OHJELMA

KIRJAILIJAVIERAAT JA KESKUSTELUT

Pe klo 14. Scifijuttu. Asukastalo.
Kirjailija-runoilija Sannaleena Lapinoja esittelee L. Kallosuon kaunokirjallisen scifihahmon kirjasta Marko – Maanläheinen Avaruusseikkailu. Sen ohessa kurkistetaan myös Lapinojan muiden kirjailijanimien taakse.

La klo 15.30-14. Esikoiskirjailijat: Vereslihaista draamaa. Nuorisotalon sali
Pihlis-taustaiset Venla Pystynen ja Tanja Railo kertovat ja keskustelevat esikoisromaaneistaan, joita yhdistää kysymys, mitä traumaattinen lapsuus tekee mielenterveydelle. Pystysen teoksessa ’En voi lakata ajattelemasta kuolemaa’ käsitellään jälkeä, jonka vanhemman itsemurha jättää lapseen. Railon esikoisromaanissa ’Muovilusikkalapset’ ikävän jäljen jättää väkivaltaisessa alkoholistiperheessä kasvaminen.

La 16.30. Historian vahvat naiset. Nuorisotalon sali.
Anita Näslindh-Ylispangarin kirjassa ’Naiset maailman tuulessa’ naiset selviävät äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, sotien ja evakkovuosien keskellä, missä yhteisöllisyys ja suvun sisäinen voima auttavat eteenpäin. Toistaako historia itseään ja voimmeko oppia siitä jotain? Itsekin omaelämäkerrallisen romaanin kirjoittanut Liisa Isotalo haastattelee.

La klo 17. Elettyä ja koettua: Oma elämä fiktion aineistona. Nuorisotalon sali.
Miehen rooli isänä ja poikana, vanhemmuuden ylisukupolviset teemat. Sami Oskari Lahtinen kirjoittaa esikoisromaaniaan omien kokemuksiensa pohjalta. Jenni Linturi haastattelee

La klo 17.30. Pihlajamäki 1962-1984, oman elämäni omakustanne. Nuorisotalon sali.
Käytännön vinkit omakustanteen tekoon, tarinoita Pihlajamäestä ja yleisön kanssa yhteisiä Pihlis-muisteluja. Haastateltavana Juha ‘Piki’ Torikka, joka 2006 julkaisi nopeasti loppuunmyydyn omakustanteen Päiväkirjat Pihlajamäki 1962-1984 nimellä Lauri Mätäs. Sannaleena Lapinoja haastattelee.

Su klo 14. Tulevaisuuden historiallinen romaani, paneelikeskustelu. Nuorisotalon sali.
Suomalaisella historiallisella romaanilla on ollut vahva rooli kansakunnan kipukohtien kuvaajana. Historiallinen romaani on toiminut historian vaientamien, kuten naisten ja lasten, äänitorvena. Mutta onko kansakuntaa rakentava rooli ainoa mahdollinen tapa kirjoittaa historiallista romaania? Ja jos on, kenen historiaa tulevaisuuden historiallisissa romaaneissa kerrotaan ja mistä näkökulmasta? Keskustelemassa kirjailijat Nura Farah, Anita Näslindh-Ylispangar ja Jenni Linturi.

Su klo 14.45. Kirjallinen luokkaretki. Nuorisotalon sali.
Voiko kirjallisuus toimia siltana yhteiskuntaluokkien välillä? Kirjoitetaanko nykykirjallisuudessa liikaa keskiluokan asioista, kuten jotkut väittävät? Onko luokkanousu itseisarvo vai häpeän paikka ja pitääkö siitäkin kirjoittaa? Vastauksia pohtimassa Tanja Railo ja Olli-Pekka Jauhiainen, Jenni Linturi haastattelee.

Su klo 15.30. Lähiö rikosromaaneissa. Nuorisotalon sali.
Dekkarikirjailija Risto Malin on poiminut esimerkkejä rikosromaanien lähiökuvauksista. Mukana tietysti esimerkkejä myös Pihlajamäestä. Millainen elämänpiiri kirjasiteerauksista piirtyy? Alustuksen jälkeen keskustelua ja kokemuksia aiheesta.

TYÖPAJAT

Pe 15-16. Lavaruno- / spoken word -työpaja. Pihlajamäen asukastalo.
Lavarunoilija Juho Kuusen ohjaamassa tiiviissä työpajassa tutustutaan lavarunouden olemukseen sekä harjoitellaan omien lavarunojen kirjoittamista ja esittämistä. Tehtäviä tehdään kannustavassa ilmapiirissä, itsensä ylittämisen, kokeilun ja hapuilun kautta oppien. Lavarunous on monimuotoinen taiteenlaji, joka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia itseilmaisulle ja sen kehittämiselle. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Pe klo 17-19 ja la klo 14-16. Videopaja nuorille, nuorisotalon ateljee ja videohuone.
Kaksipäiväisessä videopajassa tehdään oma video. Perjantain käsikirjoitustunnilla tutustutaan videoilmaisuun käymällä läpi esimerkkilyhytelokuva, ja osallistujat pääsevät kehittelemään omia videoideoita. Omat videot kuvataan ja editoidaan perjantain opeilla pajapäivien välissä. Lauantaina kokoonnutaan katsomaan tuloksia ja tarjolla on myös editointiapua halukkaille. Videopaja on suunnattu 12 vuotta täyttäneille ja sen vetää elokuvakäsikirjoittaja Olli-Pekka Jauhiainen. Videopajaan on vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautuminen on toivottavaa (tulossa).

La klo 13.30-15.30. Mielikuvitushahmojen työpaja. Viikin kirjasto
Kuvittaja Ilona Partasen non-stop työpajassa tehdään mielikuvitushahmoja Talo nimeltä Panda -kirjan inspiroimana. Työpaja sopii pienemmillekin aikuisen avustamana.

La klo 14-15.30. Tarinatehdas. Nuorisotalon ateljee.
Elämä ei ole tarina, mutta siitä voi tehdä sellaisen. Tarinatehtaassa opetellaan muutamia proosan peruskäsitteitä, joiden avulla tehtaillaan vaikka joulupukin konttiin tarinoita lapsille, äideille, isille, lastenlapsille, ystäville ja kumppaneille. Ota oma tärkeä esine mukaan. Työpajan vetää kirjailija Jenni Linturi. Ennakkoilmoittautuminen toivottavaa: jenni.linturi@otavanopisto.fi

MUU OHJELMA

Pe klo 13-14.30 Kirjallisuusbingo. Kirkon alakerta.
Perinteisessä bingossa kirjallisia palkintoja.

La klo 10-12 Satuja yli rajojen. Kirkon alakerta.
Satuja eri kielillä non stoppina, osallistu omien aikataulujen mukaan. Klo 11.30 Ilona Partanen lukee uusimman lastenkirjansa ’Talo nimeltä Panda’. Se on herkkä kuvakirja lapsesta, jonka mielikuvituksissa läheinen autiotalo muuttuu jättimäiseksi pandaksi. Pandan kanssa voi leikkiä ja lievittää omaa yksinäisyyden tunnetta, sillä myös autiotalo on yksinäinen ja kaipaa asujia. Kirjan tarina kertoo ystävyyden yllätyksellisyydestä ja lapsen kyvystä nähdä hyvää kaikkialla. Lukuhetken yhteydessä on esillä näyttely kirjan kuvituksista.

La 16-16.30. Rajaan tarina. Nuorisotalon sali.
Flamencolaulaja Anna Murtolan laulullinen muotokuva Suomeen päätyneestä marokkolaisesta insinööristä Rajaasta on yksi OSIRIS-teatterin Naisen peilin kahdeksasta koskettavasta tarinasta.

La klo 19-21. Kino71 esittää, Juho Kuosmanen: Hytti nro 6. Pihlajamäen kirkko.
Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 (2021) voitti Cannesin Grand Prix’n, kahdeksan Jussi-palkintoa ja oli julkaisuvuoden viidenneksi katsotuin elokuva Suomessa. Elokuva perustuu Pihlajamäessäkin asuneen Rosa Liksomin samannimiseen romaaniin. Elokuvan jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan teemalla “kirja vai leffa”.

Su klo 12-17. Kirjakirppis ja lastenkirjojen lahjoituspiste. Nuorisotalon aula.
Kirppikselle voit tulla myymään kirjojasi tai ostamaan lukemista muilta. Lastenkirjojen keräyspisteelle voit tuoda ehjät lastenkirjasi kierrätettäväksi Pihlajamäen päiväkodeille. Kysy lisää: petra.sieppo@gmail.com

Su klo 12-13.30. Lukupiiri ja pop-up kirjasto. Nuorisotalon sali.
Lukupiiri lähiöelämästä 1960-luvulta tähän päivään. Lukupiiriin ei tarvitse valmistautua ennakkoon, vaan paikan päällä luetaan valittuja sivuja eri vuosikymmenten lähiökuvauksista. Voit tulla mukaan lukemaan sivun tai vain kuuntelemaan syntyvää tarinaa. Paikalla myös pop-up kirjasto, josta voit lainata lukupiirin kirjoja.

Su klo (16) 17-18. Runokaraoke. Pihlajamäen kirkko.
Poimi runokaraoken runsaasta runovalikoimasta mieleisesi tai ota oma lempirunosi matkaan. Karaoken katalogissa runoja monilla eri kielellä. Tule ja mene omien aikataulujen mukaan. Ovet avataan klo 16, mistä alkaen voit tutustua karaoken runoihin ja tarjolla on myös opastusta runojen valintaan. Klo 17.30 kansanmuusikko Emmi Kuittisen itkuvirsi- ja musiikkihetki.

KIRJAILIJAT

Nura Farah on historiallisten romaanien kirjailija. Hän pitää parhaillaan Helsingin uuden yhteiskoulun lukiolaisille kirjoitustyöpajaa Jenni Linturin kanssa. Ammatiltaan Farah on laborantti.

Liisa Isotalo on Pihlajamäessä kolme vuotta vierailevan OSIRIS-teatterin johtaja. Laajan teatterityön lisäksi hän on julkaissut omaelämäkerrallisen romaanin ’Jostakin olen tullut’ (Basam Books 2020). Kirja kertoo äidiksi syntymisestä ja tyttäreksi kasvamisesta, neljästä erilaisesta naisesta, joiden elämäntarinaa varjostavat häpeä, hyväksikäyttö, syyllisyys ja hylkääminen.

Olli-Pekka Jauhiainen on käsikirjoittajaksi valmistunut kulttuurikentän moniottelija, joka työstää parhaillaan romaanikäsikirjoitusta ja essee-elokuvaa luontokuvaamisesta. Jauhiainen asuu Pihlajamäessä.

Sami Oskari Lahtinen asuu Pihlajamäessä ja opiskelee kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän kirjoittaa esikoisromaania vanhemmuudesta, isänä ja poikana olemisesta, ylisukupolvisista traumoista ja siitä, millaista on kasvaa mieheksi kun kaikki miehen mallit tuntuvat vierailta.

Sannaleena Lapinoja on kirjailija, runoilija ja näytelmäkäsikirjoittaja. Kirjamessuilla esittelyssä on tuore omakustanne, scifi-romaani ’Marko, maanläheinen avaruusseikkailu’ (2022), jossa sarjakuva kohtaa roadtripillä fiktion ja faktan – ilman lisättyä todellisuutta. Lapinoja on myös kuvittanut teoksen. Hän on Pihlajamäen Lähiöteatterin ohjaaja.

Jenni Linturi harrastaa kirjoittamista. Hän kirjoittaa parhaillaan romaania, jonka tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Pihlajamäkeen. Linturi myös asuu Pihlajamäessä.

Risto Malin on pitkän linjan toimittaja, joka julkaisi kesällä ensimmäisen rikosromaaninsa ’Anjalankosken salaisuus’ (Reuna 2022). Hänen toinen romaaninsa ilmestyy vuonna 2023. Malin asuu Pihlajamäessä, josta esikoisromaanin päähenkilö on kotoisin ja jonne toisen romaanin päähenkilöt muuttavat.

Anita Näslindh-Ylispangar on Pihlajistossa asuva tietokirjailija, joka on myös julkaissut historialliset romaanit ’Juna 69’ (Basam Books 2021) ja ’Naiset maailman tuulissa’ (2022). Näslindh-Ylispangar muutti 1965 Kalliosta Pihlajamäkeen, missä kävi myös koulunsa – aivan kuten tuoreen romaaninsa päähenkilöt.

Ilona Partanen on lastenkirjailija, kuvittaja ja visuaalinen suunnittelija. Partanen on julkaissut kolme omaa kuvakirjaa sekä kuvittanut useita muita lastenkirjoja. Hänen uusin teoksensa ’Talo nimeltä Panda’ ilmestyi lokakuussa 2022 (Kumma). Partanen asuu Pihlajamäessä yhdessä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Venla Pystynen on Pihlajamäessä vuosia lapsena ja nuorena asunut toimittaja-kirjailija. Hän on kirjoittanut elämäkerran ’Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään’ (Johnny Kniga 2019). Pystysen esikoisromaani ’En voi lakata ajattelemasta kuolemaa’ (WSOY 2022) on hurja ja koskettava tarina arvista, joita vanhemman itsemurha jättää lapseen.

Tanja Railo on esikoiskirjailija ja viestinnän ammattilainen. Lähiöiden kasvatti Railo asui lapsensa kanssa Pihlajamäessä 2006–2019 ja lapsuutensa mm. Tukholman lähiössä. Hänen esikoisromaaninsa ’Muovilusikkalapset’ (Basam Books 2022) on trillerimäinen ja mustan huumorin värittämä tarina yhteiskunnallisesta luokkaretkestä sekä terveen ja sairaan rajasta.

Juha ’Piki’ Torikka on julkaissut kaksi omakustannetta nimellä Lauri Mätäs. ’Päiväkirja Pihlajamäki 1962-1984’ (2007) on omakohtainen aikalaiskuvaus Pihlajamäestä junnujen ja ostarin jengin kokemana. ’Mellilän pojissa’ (2010) Pihlajamäki on vaihtunut ulkomaan reissuihin. Torikka asui Pihlajamäessä 1962-1982 sekä 1990-1999.

”Naisen Peili” on OSIRIS-teatterin hanke muualta Suomeen muuttaneiden ja
katveeseen jääneiden naisten tarinoista. Näistä syntyi mosaiikkimainen monitaiteellinen esitys, jossa taiteilijat peilaavat itseään Marokosta, Siperiasta, Somaliasta, Ukrainasta, Bahrainista, Afganistanista sekä Suomesta kotoisin olevien naisten kanssa.

Muutokset mahdollisia.

Fb-tapahtuma https://www.facebook.com/events/466856715394152