Pihlajamäen pienoismalleja

510

Pihlajamäen terveysaseman vieressä ja ostokeskusta vastapäätä on pieni aukio, jolla sijaitsee pronssinen reliefi. Pihlajamäki-Seura tilasi sen taiteilija Jari Jetsoselta, ja se paljastettiin lähiön 40-vuotisjuhlien yhteydessä elokuussa vuonna 2002. Pienoismallissa näkyvät 1960-luvun Pihlajamäen lisäksi 70- ja 80-lukujen rakennukset.

Pienoismallilla oli jo 1960-luvulla edeltäjänsä. Pihlajamäen Lions-klubin rakennuttama ja arkkitehti Sulo Savolaisen suunnittelema opastepaviljonki valmistui vuonna 1966. Se sijaitsi bussipysäkin vierellä nykyisen Graniittitie 1:n edessä. Paviljongin tarkoituksena oli pienoismallin avulla esitellä Pihlajamäen aivan erityistä asemakaavaratkaisua ja samalla opastaa täällä liikkuvaa. Samalla se toimi tarvittaessa sadekatoksena bussia odottaville. Kaupunki otti opasterakennuksen vastaan lahjoituksena kevättalvella vuonna 1968.

Kun Graniittitien taloa alettiin rakentaa, bussipysäkki siirrettiin Meripihkatielle nykyiselle paikalleen terveyskeskuksen viereen. Opastepaviljonki siirrettiin Rapakiventien ja Maasälväntien nurkkaukseen. Samalla sen palveleva merkitys väheni ja niinpä se lopulta hävisi vähin äänin.

Eero Helkkula