Vuoden 2011 Tieto-Finlandia -palkinnon voittaja Suomen jäkäläopas on osin pihlajamäkistä tekoa. Pihlajamäki-seuran aktiivijäsen ja luontoretkien vetäjä Sampsa Lommi on yksi palkitun teoksen 13 kirjoittajasta. Lommi paljastaa meille, miksi Pihlajamäen kallioperän punainen graniitti näyttää harmaalta.
– Syynä ovat lukuisat rupijäkälälajit, jotka kasvavat suurina yhtenäisinä kasvustoina, kuin osana kiven pintaa. Kivien rupijäkäliä luullaankin usein ”kivikuntaan” kuuluviksi, vaikka kyse on epätavallisen kovapintaisista sienistä, Sampsa kertoo.
Sampsa Lommi on kirjoittanut luonnosta myös Pihlajamäen lähiölehteen, artikkelit voit lukea myös näillä sivuilla: Läpi harmaan kiven – Jäkälät maasälvän maisemassa ja Pihlajamäen karun kauniit kalliokasvit.
Suomen jäkäläopas kattaa kaikki maamme suurjäkälät yhteensä lähes 500 lajia. Teosta on kehuttu tieteellisenä ja säntillisesti kerättynä suurtyönä, joka osoittaa miten kaunis Suomen luonto on. Kirja paljastaa, miten paljon maailmassa on nähtävää – jos tietää miten sitä katsoa. Tieto-Finlandia -palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö ja sen suuruus on 30 000 euroa.
Pihlajamäkeen oli tarjolla myös toinen Finlandia, sillä täällä asuvan Jenni Linturin teos Isänmaan tähden oli ehdolla kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Linturin esikoisteos oli ehdolla myös Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti kuitenkin Pihlajamäen entinen asukas Rosa Liksom teoksellaan Hytti nro 6. Liksom asui 80-luvulla Pihlajamäen kuulussa ekoyhteisössä, Aarnikan Arkissa.
Lisätiedot:
Suomen jäkäläopas >
Jenni Linturi: Isänmaan tähden >
Rosa Liksom: Hytti nro 6 >