Pihlajamäki goes Blues keinuttaa kallioita

480

Vuonna 2007 ensimmäinen Pihlajamäki goes Blues (PgB) veti 1 500 musiikidiggaria Kiillepuistoon. Toisena vuonna kävijöitä oli jo tuplasti enemmän ja tunnelma latvoissa. Minne kaikki blues- ja rytmimusiikin ystävät mahtuvat 2009, kun Pihlis 6. kesäkuuta täyttyy armottomasta menosta?

Tämän vuoden festarin pääesiintyjä on odotetun paluun tehnyt blues-rock-bändi The Balls, jonka keulahahmona heiluu Suomen Janis Jopliniksi tituleerattu Marjo Leinonen. Muita esiintyjiä ovat musiikkishamaani Tuomari Nurmio, mainio Jo’ Buddy & Down Home King III sekä paikallinen Neimo Bluesband.

Finnish Blues Society on nyt ensimmäistä kertaa PgB-festarin yhteistyökumppanina, ja sen seurauksena oman ohjelmanumeronsa muodostaa Baltic Blues Challenge -kisan Suomen osakilpailun tuloksen julkistaminen.

Päihteettömyydellä ja maksuttomuudella svengaava festivaali toteutetaan talkoovoimin. 130 vapaaehtoista pitävät huolen, että myös lapsille on ohjelmaa ja että makkarat ja letut paistuvat. Tapahtuman koko tuotto menee seuraavan vuoden festivaalin järjestämiseen.

Yhdessä onnistuminen yhdistää

Pihlajamäki-seuran musatiimin jäsenet Kimmo ”Sööbi” Sjöblom, vaimonsa Sari Sjöblom sekä Juha ”Piki” Torikka ovat osa suurta vapaaehtoisremmiä, joka toteuttaa Pihlajamäen bluussit. He ovat olleet alusta alkaen olleet mukana ja ovat täysin yksimielisiä mistä festari on saanut alkunsa: sen takana on aluetyöntekijä Sini Heino-Mouhu .

– Ilman Siniä ei olisi bluussia! tulee kuin yhdestä suusta.

– Hän motivoi ja tsemppaa muita, potkii persuksiin, sanoo Sari.

– Bluussit kokoaa yhteen kaikenlaisia ihmisiä, ei ainoastaan vanhoja asukkaita, vaan myös uusia. Maahanmuuttajatkin ovat olleet hienosti mukana, kertoo aviomiehensä ja jatkaa: Festari saa liikkeelle myös sellaisia, jotka eivät ole mukana missään seurassa tai yhdistyksessä.

Sööbi tietää mistä puhuu, sillä hän on asunut Pihlajamäessä koko ikänsä:

– Ensin elinalueena oli kotitalo, sitten ostarin toinen puoli, sitten mentiin Pihlajamäki vastaan Pihlajisto. Nyt, bluussien ansiosta olemisen alueena on koko Pihlajamäki ja vielä Pihlajistokin!

Komea 1960-luvun arkkitehtuuri ei siis ole ainoa ylpeyden aihe Pihliksessä. Lisätään listaan Pihlajamäki goes Blues.

Hyvä musiikki vähentää tuhoa

Lähiössä esiintyminen ei ole muusikko Marjo Leinoselle vierasta. The Balls -yhtyeen solistille Kontulan KontuFestari tuli hyvin tutuksi bändin huippuvuosina 80- ja 90-luvun taitteessa. Pihlajamäkeen hänet tuo tietysti bluussit.

– On kiva soittaa Pihlajamäessä, sanoo Leinonen. – Blues kuuluu lähiöön, ei Storyvilleen. Lähiössä on oikeita ihmisiä, hän täräyttää.

Huhtikuisena lauantaina pitkään telakalla ollut bändi heitti Pihlajamäki goes Blues -supportkeikan loppuunmyydylle yleisölle Ravintola Rallissa. Soundcheckin aikana tavoitettu Leinonen kertoi, että hänen laulannassaan on sanottu olevan lähiösoundi.

Mitä rööperiläinen rootsmama sanoo niille, jotka väittävät bluesia tylsäksi?

– Ei sen tarvitse olla tylsää. Esimerkiksi meidän musiikissa soi bluesin lisäksi soul, funk, rock. Rap ja hiphopkin ponkaisevat samalta pohjalta kuin rythm&blues.

– On tärkeää tarjota ihmisille mahdollisuus kuulla kunnon musiikkia, ettei kaikki ole valmiiksi paketoitua, turruttavaa jöötiä, Leinonen jatkaa. – Hyvä musiikki laskee tuhoprosenttia! Baareissakin kannattaisi livemusiikin puuttessa satsata hyvään levymusiikkiin, niin rähinä vähenee!

Täysrähinä on kuitenkin tiedossa, kun The Balls nousee Kiillepuiston lavalle. Bändin juurevaa alkuvoimaa ei kannata jättää väliin.

Teksti: Tanja Railo

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 1/2009