Pihlajamäki Laiturissa

409

Pihlajamäki on näyttävästi esillä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston info- ja näyttelytilassa Laiturissa avatussa Esikaupungissa tapahtuu! -näyttelyssä.

Kampin vanhalle linja-autoasemalle sijoitettu näyttely kierrättää kävijän 26:ssa kaupunginosassa ja myös Pihlajamäki esiintyy nyt monipuolisena, elinvoimaisena ja mielenkiintoisena asuinalueena.

Laiturin näyttelyssä on esillä valokuvia Pihlajamäen nykytilanteesta ja kesän tapahtumista sekä nuorten tekemä videopätkä. Aurinkoisiin kuviin on ikuistettu 2000-luvun näköalalähiön perspektiivi tornitaloineen sekä lamellitalojen ryhdikkäät nauhaikkunarivistöt.

Tunnelmakuvissa viihdytään bluesin tahdissa. Näyttely viestii siististä alueesta, jossa tämän päivän kulttuuritapahtumat tarjoavat viihdykettä vuoden kiertoon. Nuorison Pihlajamäessä aika kuluu upouudessa nuorisopuistossa ja näyttelyjulkaisu perehdyttää lukijan puolestaan alueen historiaan ja arkkitehtuuriin.

Pihlajamäki on 1960-luvulla järjestetyn arkkitehtuurikilpailun tulos. Alue rakentui maineikkaiden arkkitehtien suunnitelmien mukaan ja Olli Kivisen laatima asemakaava on täydennysrakentamisesta huolimatta säilyttänyt alkuperäisen luonteensa kiitettävästi.

Pihlajamäki on nykyään suojeltu asemakaavalla ja alueen arkkitehtuurin arvo on tunnustettu kansainväliselläkin tasolla. Laiturin näyttely todistaa, että kaupunginosa silti elää ja soi täysimittaisesti yhä edelleen.

Teksti: Aura Kivilaakso Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 3/2009