Rakennusviraston asiakaspalvelu on asukkaita varten

393

Onko lähimetsässä puu kaatunut myrskyssä kävelytielle? Pursuavatko roskikset kotikatusi varrella? Pysäköidäänkö jossain autoja jatkuvasti väärin? Onko lempireittisi vaikeakulkuinen, puuttuuko siltä levähdyspaikkoja? Voit vaikuttaa kotikulmiesi viihtyisyyteen ottamalla suoraan yhteyttä rakennusviraston asiakaspalveluun.

Rakennusviraston tehtäväkenttä on laaja. Viraston verkkosivuilla www.hkr.hel.fi luetellaan iso liuta tehtäviä katujen ja puistojen suunnittelusta ja kunnossapidosta, ajoneuvojen siirroista, lumenajosta ja roska-astioista aina viherrakentamiseen ja yleisövessoihin saakka.

Palaute vaikuttaa: Vaikka varaa parantamiseen jäi, nyt Rapakiventien alikulussa pysyy pystyssä pienempikin polkija. Kuva: Päivi Seikkula.

– Asukkaiden on mahdotonta tietää, kuka missäkin mitäkin asiaa hoitaa. On helpompi ottaa aina yhteyttä yhteen ja samaan paikkaan. Me tiedämme, kenelle asia kuuluu ja pistämme viestin vauhdilla eteenpäin, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti sanoo. Rakennusviraston asiakaspalvelussa tehdään töitä 14 hengen voimin.

medium_1197398458_HKR.JPG

Rakennusviraston asiakaspalvelussa asukkaiden yhteydenottoja välittävät eteenpäin mm. Kati Nummela (vas.), Tarja Laaksonen, Raija Tarvainen (istumassa) ja asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti. Kuva: Riitta Sivonen.

– Suurin osa yhteydenotoista koskee pysäköinninvalvontaa. Meillehän kuuluu mm. pysäköintivirhemaksuista tehtyjen vastalauseiden käsittely. Muut yhteydenotot koskevat lähinnä katujen ja puistojen kuntoa ja niihin liittyviä suunnitelmia, Tarja kertoo.

Tietotekniikka apuna

Asiakaspalvelua ryhdyttiin kehittämään viitisen vuotta sitten, samaan aikaan kun pysäköinninvalvonta siirtyi kiinteistövirastolta rakennusvirastoon.

– Asukkailta tulevan palautteen ja yhteydenottojen tehokas ja nopea hoitaminen on tärkeää myös viraston kannalta. Siksi koko viraston asiakaspalvelu päätettiin keskittää yhteen paikkaan.

Keskitetyn asiakaspalvelun toimivuus edellytti myös sitä palvelevan tietojärjestelmän kehittämistä. Nyt asiakaspalvelu kirjaa puhelimitse, sähköpostin ja verkkosivujen palautelomakkeen kautta tulleet viestit järjestelmään, merkitsee paikan sähköiseen karttaan ja lähettää tiedon eteenpäin oikeille henkilöille. Eri osastot poimivat päivittäin järjestelmästä omat työ- tai selvityspyyntönsä.

Tarja Posti havainnollistaa uuden järjestelmän käyttöä kirjaamalla sinne ilmoitukseni Rapakiventien alikulun länsipään vaarallisista ”asfalttiaalloista”. Ja kas – töyssyjä on tasoitettu jo seuraavana päivänä!

– Jos asialla on kiire, kannattaa soittaa. Silloin kun asia koskee jotain tiettyä paikkaa, on hyvä kertoa osoite tai sijainti tarkasti, jotta saamme heti oikean paikan kartalle. Tämä helpottaa ja nopeuttaa työtä oleellisesti, Tarja muistuttaa.

Anna palautetta Pihlajamäestä

Rakennusviraston asiakaspalvelupiste palvelee ma klo 8.15–17, ti–to klo 8.15–16, pe klo 9–15. Käyntiosoite Pohjoinen Makasiinikatu 9 Puhelinpalvelu ma–to klo 8.15–16, pe klo 9–15. Puhelin (09) 310 39 000 Sähköposti rakennusvirasto(at)hel.fi Verkkosivut www.hkr.hel.fi

P.S. Valoa pimeyteen! Ilmoita sammuneista katuvaloista Helsingin Energialle soittamalla maksuttomaan numeroon 08001 73173 tai verkkosivujen www. helsinginenergia.fi kautta.

Teksti: Riitta Sivonen

Tämä artikkeli on julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 2/2007