Rakkaalla lapsella on monta nimeä: UYK, HUYK, Huikka

707

Helsingin Uusi yhteiskoulu aloitti toimintansa Kruununhaassa ja muutti Pihlajamäkeen vuonna 1967. Sen osoite on Lucina Hagmanin polku 5. Rehtori Jukka Hirvonen, kuka oli Lucina Hagman?

– Hän oli koulumme perustaja. Hagman oli merkittävä vaikuttaja 1900-luvun vaihteen Suomessa. Hän mm. perusti Marttaliiton ja Naisasialiitto Unionin sekä toimi kansanedustajana ensimmäisessä vapailla vaaleilla valitussa eduskunnassa 1907 alkaen. 

– Lucina Hagman oli myös mukana perustamassa Suomalaista yhteiskoulua (SYK) ja siis tätä kouluamme, joka on nimeltään Helsingin Uusi yhteiskoulu erotukseksi "vanhasta yhteiskoulusta" eli SYKistä. Muita yhteiskouluja ei tuolloin 1800-luvun lopulla Helsingissä ollut. 

Uusi yhteiskoulu on yksityinen sopimuskoulu. Miten yläasteelle ja lukioon voi hakea?

– Lähialueiden lapset pääsevät peruskouluun ilmoittautumalla, sillä koulu toimii Pihlajamäen, Pihlajiston ja Savelan lähikouluna. Painotettuun opetukseen valitaan oppilaat soveltuvuuskokeella. 

– Myös lukion yleislinjalle haetaan tavanomaiseen tapaan: ensimmäiseksi vaihtoehdoksi lukiomme ja sisäänpääsy onnistuu, jos keskiarvo on riittävän korkea. Kirjallisuuslinjalle valittavilta katsotaan lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden numeroa. Kristilliselle linjalle hakevat haastatellaan.

Yläasteella on englantiin, kuvataiteeseen ja matematiikkaan painottuvat luokat. Kuinka suosittuja nämä ovat?

– Hakijamäärät vaihtelevat vuosittain. Suuri osa pääsee hakemilleen luokille, mutta joka vuosi on osa oppilaista karsiutuuu. Eniten hakijoita on ollut kuvataideluokalle. Matematiikkaluokalle olisi voinut hakea useampikin.

Lukiossa on sekä kirjallisuuslinja että kristillinen linja. Miten niillä opiskelu eroaa tavallisesta lukio-opiskelusta?

– Kirjallisuuslinjalla voi kuuden pakollisen äidinkielen kurssin lisäksi valita jopa yhdeksän lisäkurssia. Näistä tärkein on torstain seminaari eli "semppa", jossa linjalaiset kokoontuvat nauttimaan teestä ja kirjallisuudesta. Sempan ohjelmaan kuuluu myös erilaisia vierailuja, vierailijoita ja tapahtumia. 

– Kristillisen linjan kurssit syventävät uskonnon oppimäärää mm. raamattukursseilla. Linjalla on myös yhteistä toimintaa kuten aamuhartaudet, vierailut ja muut oppilaiden itse suunnittelemat ja toteuttamat tilaisuudet.

Viime aikoina koulurakennusta on remontoitu tiheään. Miksi?

– Koulussa on toteutettu kattava perusparannus, jonka yhteydessä on uusittu mm. katot, ikkunat, sähköt, ilmastointi, valaistus ja kalusteet. Voi sanoa, että hyväkuntoisia betonirakenteita ja viemäreitä lukuunottamatta koko koulu on rakennettu uusiksi. Koko talotekniikka toimii tietokoneohjauksella. 

– Hyväkuntoinen ja hyvin varustettu koulumme on moderni oppimisympäristö lukukameroineen ja videotykkeineen. Näin kaikki oppilaat saavat parhainta tukea oppimiselleen. Koulussa on myös hissit liikkumisrajoitteisia varten.

Paljonko oppilaita koulussa on?

– Nyt oppilaita on peruskoulussa hiukan alle 300. Oppilasmäärä saattaa hieman laskea, sillä luovumme kymppiluokasta. Lukion yli 250 opiskelijaa kasvanee lähemmäksi kolmeasataa. Tämän enempään koulussa ei ole oikeastaan tilaa, jos haluamme pitää kiinni siitä, että koulupäivä päättyy usein jo 13.45.

Helsingin Uusi yhteiskoulu sijaitsee Pihlajamäen hiidenkirnujen läheisyydessä. Koulunne on kirnujen kummi. Miten se näkyy opetussuunnitelmissa?

– Kummitoiminta on ollut hiukan taka-alalla viime vuosina. Täytyy miettiä, miten voisimme hyödyntää tuota ainutlaatuista kohdetta koulutyössämme. Olemme kummi myös Viikki-Vanhankaupunginlahden kosteikolle, joten luonnontieteellistäkin erikoisuutta koulustamme löytyy.

Teksti: Vesa Koskela, Päivi Seikkula

Kuva: Riitta Sivonen

Tämä artikkeli on julkaistu Pihlajamäen lähiölehdessä 1/2008.