Tekstieditorissa on tavallisimmat muotoilut (kuvan numerot vastaavat toimintoja).
HUOM! Varsinainen undo/peruuta –näppäin puuttuu. Kun haluat peruuttaa tekemisesi, käytä näppäinkomentoa ctrl+Z. On myös hyvä tallettaa usein. Menetät myös kaikki tekemäsi muutokset, jos suljet selaimen tai käytät selaimen back/Takaisin -näppäintä tallentamatta ensin.
1) Fontin muotoilut
2) Tekstin keskittäminen
3) Listojen tekeminen
4) Kappaleiden sisennykset
5) Tekstin että sen taustan värien määritykset. Erityisesti värejä kannattaa käyttää varoen.
6) Horisonttiviivaa on hyvä käyttää erottamaan tekstin osia erityisesti tavallisilla sivuilla, joiden sisältö ei jakaudu automaattisesti useille sivuille tai artikkeleiksi kuten uutissivuilla.
7) Linkin tekeminen. Voit tehdä kahdenlaisia linkkejä: suoria ja piilotettuja. Suora linkki ja sähköpostiosoite aktivoituu, kun kirjoitat tai kopioit (ctrl+C ja ctrl+V) sen normaalisti tekstiin ja painat sen jälkeen enteriä. Nyt osoite on näkyvissä tekstissä linkkinä.
Jos haluat piilottaa pitkän linkkiosoitteen johonkin sanaan, toimi seuraavasti.
Avaa toisessa selainikkunassa se sivu, jonne haluat tehdä linkin. Kopioi osoite selaimen osoiteri-villä toiminnolla ctrl+C. Linkkiosoite on nyt leikemuistissa.
HUOM! Sivuston sisäinen linkki tehdään niin, että kopioidaan vain osoite kohdasta index asti. Eli kun osoite näyttää seuraavalta, kopioi index-sanaa seuraava osa osoitteesta:
index.phpoption=content&task=view&id=26&Itemid=151
Tämä siksi, että jos sivusto joskus siirretään toiselle palvelimelle, sisäiset linkkiosoitteet toimivat siirron jälkeenkin!
Kirjoita ja maalaa sana, johon haluat piilottaa linkin. Esimerkiksi Lisätietoja.
Klikkaa tekstieditorin linkkitoimintokuvaketta. Liitä kohtaan URL kopioimasi osoite (Ctrl+V). Jos haluat sivun aukeavan uudessa selainikkunassa, muokkaa linkkiä html-tilassa seuraavasti. Klikkaa html-kuvaketta 10. Etsi linkin kohta koodista (tunnistat sen a href -tagista). Lisää linkkiosoitteeseen target=”_blank” -määre:
<A href=”http://www.helka.net” target=”_blank”>Lisätietoja</A>
Talleta.
8) Kuvan lisääminen (ks. Kuvan tuominen)
9) Taulukon tekeminen.
Klikkaa taulukkokuvaketta 9. Määritä kohtaan Rows taulukon rivien määrä ja kohtaan Cols pystysarakkeiden määrä.
Määritä leveydeksi joko 100 %, jolloin taulukko muotoutuu automaattisesti käytettävissä olevan tilan mukaan. Jos haluat määrittää taulukon koon tarkasti, se voi olla leveydeltään maksimissaan noin 430 pikseliä, mikäli on kyse uutisesta, ja noin 570 pikseliä, mikäli on kyse tavallisesta sivusta, jolloin ei tarvitse ottaa huomioon oikeanpuoleisen palstan vaatimaa tilaa (mikäli on määritetty, että tavallisten sivujen näkymässä oikeaa palstaa ei näy). Kokeilemalla voit varmistaa, onko taulukko oikean kokoinen.
Alignment kannattaa olla left, jolloin teksti keskittyy vasempaan reunaan.
Cell Spacing voi olla 2 tai enemmän: sillä saadaan ilmaa taulukon.
HUOM: Taulukon muotoileminen myöhemmin onnistuu vain html-näkymässä. Mikäli haluat esimerkiksi poistaa solujen näkyvät reunat, talleta sivu, ja mene sen jälkeen html-näkymään ( <>-painike). Kun näet koodissa kohdan <TABLE cellSpacing=4 cell-Padding=2 width=”100%” align=left border=1>, muuta border- määrite nollaksi: border=0.
10) html-koodin muokkaaminen. Voit muokata html-koodia klikkaamalla näppäintä 10. Muokkaa vain mikäli osaat. Koodia muokatessa kannattaa aina kopioida ensin koko koodi vaikka Notepad-ohjelmaan työpöydälle, jolloin se on sieltä palautettavissa.
html-koodin vieressä olevia I- ja P-painikkeita ei käytetä.
11) Tekstieditorin voi suurentaa tarvittaessa omaksi erilliseksi ikkunakseen näppäimellä 11. Kun muotoilut on tehty, ikkuna vain suljetaan yläkulman ruksista. Kaikki muutokset ovat päivittyneet myös varsinaiseen editoriin, jonka jälkeen sivu pitää normaalisti tallentaa.
Huom! Tämä tekstieditori on suunniteltu toimivaksi Internet Explorer -sealimella. Mikäli käytät jotain muuta selainta, ota yhteyttä Helkan ylläpitoon.