Tietoa kuntavaaleista

422

Mistä kuntavaaleissa on kyse?

Kuntavaaleissa valitaan kuhunkin kuntaan joka neljäs vuosi uusi valtuusto. Helsingin kaupunginvaltuustossa on 85 jäsentä. Valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, joka vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Kuntavaaleissa äänestämällä voit vaikuttaa arkielämän kannalta moniin keskeisiin asioihin kuten päivähoitopaikkoihin, nuorisotiloihin, liikenteeseen, vanhuspalveluihin ja koulujen sijaintiin.

Missä voit äänestää?

Varsinaisena vaalipäivänä eli 26.10. voit äänestää vain siinä paikassa, joka on ilmoitettu kotiin jaetussa, äänioikeudesta kertovassa ilmoituskortissa.

Pihlajamäessä äänestyspaikkoja on kolme: Pihlajiston ala-aste (Pihlajistontie 1), Pihlajamäen ala-aste (Rapakiventie 20) ja Pihlajamäen nuorisotalo (Moreenitie 2). Äänestyspaikat ovat auki vaalipäivänä kello 9-20. Tarkista oma paikkasi ilmoituskortistasi.

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa Helsingin kaupungin ennakkoäänestyspaikassa 15.-21.10. Pihlajamäessä ennakkoääniä voi antaa nuorisotalolla. Täydellisen listan kaupungin ennakkoäänestyspaikoista löydät täältä.

Mitä tarvitset mukaasi kun menet äänestämään?

Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen (ajokortti, passi tai vastaava). Kotiin toimitettu ilmoituskortti on myös hyvä ottaa mukaan.

Miten äänestät?

Äänestäminen on helppoa. Aloita esittämällä henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Hän antaa sinulle äänestyslipun, joka täytetään äänestyskopissa. Äänestyslippuun merkitään sen ehdokkaan numero, jota haluat äänestää. Äänestyslippuun ei missään nimessä saa tehdä mitään muita merkintöjä. Äänestyslippu tulee taittaa siten, että ehdokkaan numero ei näy eli jää siis taitoksen sisäpuolelle. Lopuksi leimattu lippu pudotetaan vaaliuurnaan (varsinainen äänestyspäivä) tai suljetaan ruskeaan vaalikuoreen (ennakkoäänestys) vaalivirkailijan ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa kuntavaaleista

Oikeusministeriön vaalit.fi-verkkopalvelu

Kuntaliiton Kuntavaalit-verkkopalvelu

Helsingin kaupunginvaltuusto