Viemäreiden viemää…

548
viemareidenviemaa1.gif
viemareidenviemaa1.gif

Jätevedenpuhdistus Helsingissä alkoi sata vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi aiheeseen voi nyt tutustua Tekniikan museossa Vanhassakaupungissa kävelymatkan päässä Pihlajamäestä.


Kuvat: Vesa Koskela
Metropoli ja meri -näyttely 31.12.2011 asti. Tekniikan museo, Viikintie 1. Tekniikan museo: http://www.tekniikanmuseo.fi/ Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY: http://www.hsy.fi/

HELSINGISSÄ on puhdistettu jätevesiä vuodesta 1910 lähtien. Sen kunniaksi Tekniikan museo Vanhankaupunginlahdella on avannut näyttelyn ”Metropoli ja meri”, joka yhdessä sisarnäyttelynsä ”Vodaa stadiin” kanssa kertoo kuinka vesi kulkee Päijänteestä helsinkiläiskoteihin ja niistä edelleen Itämereen. Näyttely ottaa kantaa Itämeren ja ympäristön tilaan, mutta tekee samalla kunniaa satavuotiselle vesihuollon järjestämiselle Helsingissä. Tiesitkö, että huolimatta Helsingin likaisesta menneisyydestä vesihuolto oli naapurimaiden pääkaupunkeihin verrattuna 1900-luvun alkupuolella edistyksellistä? Alppilassa otettiin Suomen ensimmäinen biologinen jätevedenpuhdistamo käyttöön jo vuonna 1910. Menneisyyden rinnalla museossa tarkastellaan nykypäivän vesihuoltoa. Kaupungin alla risteilee yli 7000 kilometrin mittainen viemäriverkosto, joka on saanut näkyvyyttä tänä vuonna muussakin yhteydessä. Syyskuussa OpenHouseHelsinki -tapahtuman yhteydessä onnekkaimmat pääsivät tutustumaan maanalaisiin viemäreihin yhdessä HSY:n viemärisukeltajien kanssa. Tekniikan museon näyttelyssä viemäreihin ei tarvitse sukeltaa, vaan niihin tutustutaan valokuvien, lavastuksien ja esineiden avulla. Museovierailu tarjoaa vastauksen esimerkiksi siihen, voiko viemäreissä asua ja mitä tapahtuu pönttöön tipahtaneille tavaroille. TEKNIIKAN museo on valtakunnallinen tekniikan alan erikoismuseo, jonka tehtävänä on suomalaisen tekniikan alan ja teollisen tuotannon kehittymisen esitteleminen sekä niiden vaikutuksen tarkasteleminen yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen. Museo sijaitsee kävelymatkan päässä Pihlajamäestä Vantaankosken rannalla. Syksyn erikoisnäyttely on toteutettu yhdessä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n kanssa. Juhlavuoden kunniaksi HSY on julkaissut myös aiheeseen liittyvän ”Metropoli ja meri – 100 vuotta jätevedenpuhdistusta Helsingissä” -historiateoksen.

Teksti: Aura Kivilaakso

meriinfo.gif
Kuninkaankartanon saarella on myös kalastukseen liittyvä Liikuntaviraston Meri-Info, josta saa muun muassa kalastuslupia. Avoinna talvella arkisin klo 8–16.