Välittäjät uskovat Pihlajamäen olevan hyvä sijoitus

547

Pihlajamäessä on jo pitkään ollut vireillä poikkeuksellinen hanke. Alueen arkkitehtuuria pidetään niin korkealaatuisena, että Helsingin kaupunki suojelee koko 1960-luvun rakennuskannan pihapiireineen asemakaavalla. 

Pihlajamäelle ovat antaneet tunnustusta sekä kansainvälinen modernismin perintöä vaaliva DoCoMoMo-järjestö että kotimainen Museovirastokin. 

Katsaus Internetin asuntoilmoitussivustoille ja välittäjien verkkosivuille paljastaa, etteivät välittäjät ole vielä heränneet hyödyntämään alueen arkkitehtuurin saamaa arvostusta myyntivalttina. Esimerkiksi suositussa Etuovi.com-verkkopalvelussa on myynnissä 20 asuntoa suojeltavalta alueelta, mutta ainoastaan kahdessa ilmoituksessa on maininta suojelusta tai korkeatasoisesta arkkitehtuurista. 

Välittäjien mukaan osa asiakkaista on kuullut suojelusta, mutta tiedot siitä ovat usein hataria. 

– Osalle asiakkaista suojelu on aivan vieras asia. He luulevat, että se jollakin lailla rajoittaa heidän osto- tai myyntimahdollisuuksiaan tai että sillä on negatiivinen vaikutus. Me tietysti kerromme, että kyseessä on asemakaavallinen suojelu, jolla turvataan muun muassa se, että tontit pysyvät niin väljinä kuin ne nyt ovat, myyntipäällikkö Leena Vahtera Malmin Huoneistokeskuksesta toteaa. 

Putkiremontit jarruttavat asuntokauppaa

Asuntovälittäjien mukaan suurin hintoja laskeva tekijä alueella ovat lähestyvät putkiremontit. 1960-luvulla rakennettujen asuntojen putkiston elinkaari alkaa jo olla lopussa. Vaikka putkiremonttiin liittyy usein pelkoja, näkyy se asunnonostajan kukkarossa myös positiivisesti.

–  Remontin jälkeen yksittäisten asuntojen hinnat voivat nousta enemmänkin kuin mitä putkisaneeraus maksoi, kiinteistönvälittäjä Tero Laurila Kiinteistömaailmasta muistuttaa. 

Pihlajamäessä paljon potentiaalia

Vuonna 2007 Pihlajamäessä myytiin 177 kerros- tai rivitaloasuntoa. Kauppojen keskiarvohinta oli noin 2 150 euroa neliöltä. Koko Helsingissä keskiarvohinta liikkui noin 3 400 euron tietämillä. Vaikka asuntojen hinnat ovat Helsingin keskiarvoa selkeästi maltillisemmat, ainakin suuret välittäjäketjut tuntuvat uskovan alueen mahdollisuuksiin. 

– Pihlajamäen asunnot ovat todella kivoja ja sijainti erinomainen. Huoneissa on isot ikkunat ja kauniit näköalat. Esimerkiksi Vuolukiventien tornitaloista on upeat näkymät Vanhankaupunginlahdelle. Koko Helsingin silhuetti näkyy kirkontorneineen, ja metsäistä aluetta on vaikka millä mitalla. Vieressä on mm. Viikki kasvavine palveluineen.

– Kun putkiremontit ovat takana, en näe mitään syytä miksi Pihlajamäen hintojen pitäisi olla ympäristöä matalammat, Huoneistokeskuksen Leena Vahtera toteaa.  

Myös Kiinteistömaailman Tero Laurila uskoo Pihlajamäen olevan hyvä sijoitus. 

– Pihlajamäki on tällä hetkellä hyvä ostos, sillä hinnat ovat maltillisia ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Kohtuuhintaisia asuntoja hyvällä sijainnilla ja lähellä luontoa, Laurila summaa.

Teksti: Tuomas Työrinoja 

Ylempi kuva: Päivi Seikkula

Alempi kuva: Tuomas Työrinoja 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Pihlajamäen lähiölehdessä 2/2008